İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

TEAM BOSPHORUS ALDAĞ A.Ş. Sponsorluğunda Solar DECATHLON Afrika’da Yarışıyor

ALDAĞ A.Ş., dünyanın en büyük Sürdürülebilir Konut Yarışması Solar Decathlon’un Afrika yarışmasında mentorlarıyla birlikte Türkiye’yi temsil edecek, inşaat, çevre ve makine mühendisliği ile mimarlık gibi 10 farklı branştan doktora, yüksek lisans ve lisans öğrencisi 40 kişiden oluşan ve kendilerine “Team Bosphorus” ismini veren takımı destekliyor.
 
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencisi 40 kişiden oluşan takım, 170 metrekarelik alan üzerine, yosundan enerji elde eden ve toprak panel yapı sistemiyle tasarlanan 2 oda 1 salondan oluşan 90 metrekarelik ReYard adını verdikleri evlerini, Fas’ta, 3 haftada inşa edecek.
 
ABD Enerji Bakanlığı tarafından 2002’de başlatılan Solar Decathlon’da farklı ülkelerden gelen 20 proje yarışacak. Yarışma için tüm hazırlıklarını tamamlayan takım, evin yapımında ve iç dizaynında kullanacakları malzemelerini daha önceden konteynerler ile Fas’a gönderdi. Takım, 21 Ağustos’ta başlayacak olan Solar Decathlon AFRICA yarışması için, 20 Ağustos’ta Fas’a giderek hazırlıklarına başladı. Team Bosphorus takımı, düşük maliyetli, çok amaçlı ve esnek kullanım alanları yaratmaya önem verilen evde, Fas’ın geleneksel mimarisini sürdürülebilir yenilikçi bir yaklaşımla yeniden yorumladı. Mikro-yosun teknolojisiyle atıksu arıtımı ve güneş enerjisinin biyokimyasal çevriminin yapılacağı evden çıkan organik atık ve mikroyosun biyokütlesi biyogaza çevrilip yakılarak elektrik ve ısı enerjisi elde edilecek. Ayrıca, yakım sonucu açığa çıkan karbondioksit gazı yosun havuzuna geri pompalanarak doğal döngü taklit edilecek, böylece sıfıra yakın karbon emisyonu sağlanacak.
 
Öte yandan evde, PV (fotovoltaik) paneller, termal güneş panelleri, havadan suya ısı pompası, yerel doğal yapı malzemesi, evaporatif soğutma, faz değiştiren malzemeler gibi çevre dostu teknolojiler de kullanıldı.
 
Türkiye’den bir takımın ilk defa bu yarışmaya katıldığını belirten Team Bosphorous ekibi sözcüsü, “Türk bayrağını orada başarılı ve gururlu bir şekilde dalgalandırmak istiyoruz. Sonraki hedefimiz de ‘Solar Decathlon Türkiye’ için farkındalık yaratmak olacak” dedi.
 
Mobilyasından mutfak eşyalarına kadar bir ailenin yaşayabileceği şekilde donatılacak evde, 2 hafta boyunca 5 kişi yaşayacak. Bu sayede evin enerji değeri ölçümleri yapılacak.
 
12 Eylül 2019 akşamına kadar tamamlanacak Solar Decathlon Köyü, 13 Eylül’de ziyaretçilere açılacak. 28 Eylül tarihine kadar yaklaşık 500.000’i aşkın ziyaretçinin ağırlanacağı etkinlikte, Solar Decathlon Türkiye takımı bir akşam, Türk mutfağının meşhur yemekleri ile jüri üyelerini misafir edecek, bir diğer akşamda ise Türk sinemasının uluslararası başarılı örneklerinden Kelebeğin Rüyası filmini izlemek üzere jüri üyelerine ev sahipliği yapacak.
Alanında uzman akademisyenlerden oluşan jüri tarafından bu ölçümler ile “mimari”, “market potansiyeli”, “mühendislik”, “iletişim”, “inovasyon”, “sürdürülebilirlik”, “sağlık ve konfor”, “cihazlar”, “ev yaşamı” ve “enerji” kriterlerine göre değerlendirilecek projelerden dereceye girenler, 28 Eylül’de düzenlenecek kapanış seremonisinde ödüllendirilecek.
Cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleşecek Solar Decathlon’a ev sahipliği yapmak için müracaat edilecek.
 
Prof. Dr. Özden Ağra: “Rebii Dağoğlu’na ne kadar teşekkür etsek az”
Türkiye’nin uluslararası algısını güçlendirecek ve teknoloji geliştirici kimliğini yansıtma olanağı verecek bu önemli girişimi destekleyen Aldağ A.Ş. için, ekibin mentor hocalarından ve Yıldız Teknik Üniversitesi İletişim Koordinatörü & Mezunlar Koordinatörü Prof. Dr. Özden Ağra, şu sözleri ile Aldağ A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Rebii Dağoğlu’na teşekkürlerini dile getirdi: “Solar Decathlon’a kurduğumuz evi götürebilmek için oldukça zor bir sponsor bulma süreci yaşadık. Çocuklar çok motive, azimli ve hevesliler. Proje aynı zamanda Türkiye’nin adının güzel projelerle anılmasını sağlamak amacına da hizmet ediyor. Bu anlayışı bizim gibi benimseyen ve projeyi gerçek anlamda sahiplenen birkaç firmadan biri Aldağ A.Ş. oldu. Sayın Rebii Dağoğlu, kendisiyle ilk kez görüştüğümüzde hangi sözleri verdiyse arkasında durdu. Gerçekten Solar Decathlon Türkiye’nin gerçekleştirilmesini Sayın Dağoğlu da bizim kadar istiyor. Bu sektörde, bize katıksız inanan ve hiçbir isteğimizi ikiletmeyen Rebii Bey’e ne kadar teşekkür etsek az. Türkiye’nin en büyük değeri gençliğidir. Bu değerin hak ettiği ilgiyi ve desteği görmesi gerek. Söz konusu 4-5 sponsor firmamız da bizim kadar buna inanıyor. Kendilerine ilgi ve destekleri için çok teşekkür ediyoruz. Türkiye’nin Solar Decathlon yolculuğunu başlatan duayen mentor Hocamız Sayın Prof. Dr. Nilüfer Eğrican’a da içten teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz.”
 
Rebii Dağoğlu ise firmasının Solar Decathlon konusundaki yaklaşımını şu sözleri ile özetledi: “Bu projenin üniversite-sanayi işbirliğinin en önemli örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin iki güzide üniversitesinin öğrencilerinden oluşan diğer çalışma grupları da, daha önceki yıllarda da yarışmada bulunmaya hak kazanmış ancak finansal zorluklar sebebiyle yarışmaya katılım sağlayamamış. Ben bunu duyduğumda çok üzüldüm ve üzerimde bir sorumluluk hissettim. Bu takım bu yarışmaya gitmeliydi, bu gençlerin hevesleri kırılmamalı, motivasyonları ve yaptıkları işe olan inançları zedelenmemeliydi. Sonuçta bu yarışmada kazanılacak tecrübeler, bu üniversitelerde eğitim görecek gelecek nesillere aktarılacak çok önemli değerlerdir. Tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim; bu tür organizasyonların arifesinde sizleri alkışlayan, sırtınızı sıvazlayan çoktur ancak iş elini taşın altına koymaya geldiğinde etrafınızda kimseyi bulamazsınız. Ben bu noktada Prof. Dr. Özden Ağra’ya göstermiş olduğu liderlikten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Eğer bizlerin de bu organizasyonda biraz da olsa bir payı bulunduysa ne mutlu bize. Ben bu ülkenin gençlerine her zaman inandım ve onlara verilecek her türlü desteğin bu ülkenin geleceğine yapılmış bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Buradaki mesele basit bir yarışmadan ibaret değildir, aslolan toplumsal bir farkındalık yaratmak ve  ‘sürdürülebilirlik’ kavramını gelecek nesillere aktarabilmektir. Bu ülkenin sağlıklı yarınlarının garantisi, bu kavramın altını doldurmaktan geçiyor. Biz ALDAĞ A.Ş. olarak bir kez daha sektörümüz nezdinde bu tür bir organizasyona destek verebilmiş olmaktan mutluyuz ve gururluyuz.”

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-