ZeroBuild Forum’20 Genel Sekreteri Özgür Kaan Alioğlu:
"Önümüzdeki yıllarda da tüm paydaşların Sıfır Enerji Binalara dönüşüm yolculuğunda gerekli bilgi ve araçlara ulaşabilmesi ve dünya çapında iletişim ağının imkanlarından faydalanabilmeleri için çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz."
23-27 Eylül 2020 tarihleri arasında çevrimiçi ortamda gerçekleştirilecek olan, yılın en önemli sıfır enerji bina etkinliği olan ZeroBuild Forum’20 Genel Sekreteri Özgür Kaan Alioğlu’ndan hem forum detayları hem de sıfır enerji binalar hakkında detaylı bilgiler aldık.
∂ Öncelikle ZeroBuild Forum’20’den bahsedelim istiyorum. Bildiğimiz kadarıyla “Sıfır Enerji Binalar” konusu tüm başlıkları ile bu forumda ele alınacak. Forum hakkında bilgi verir misiniz?
ZeroBuild Forum (Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Sanal Forumu), Sıfır Enerji Binalara dönüşüm konusunda dünyanın dört bir yanından birçok lider ve yenilikçinin bir araya geldiği yılın en önemli Sıfır Enerji Bina etkinliğidir. 23-27 Eylül 2020 tarihleri arasında çevrimiçi ortamda (www.zerobuild.org) ve Türkçe/İngilizce – İngilizce/Türkçe simultane tercüme ile gerçekleştirecek olduğumuz ZeroBuild Forum, özel iletişim ağı fırsatları ve odaklanmış sunumları ile Sıfır Enerji Bina işinin nasıl geliştirileceği ve dönüşümün nasıl sağlanacağına ilişkin bilgileri içeren uçtan uca bir dijital konferanstır.
Sadece binalarda kullanmak için her sene yaklaşık 15 milyar dolar enerji ithal eden ülkemizin birçok sorununa, konutlarda ve hizmet binalarında (ofisler, alışveriş merkezleri, hastaneler, okullar, vs..) enerji verimliliği ile fosil yakıt kullanımının düşürülmesi ve aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanılması ile büyük ölçüde katkı sağlanabilir. Bu nedenle, dünyada birçok başarılı örneği bulunan, Avrupa Birliğinde 1 Ocak 2021’den itibaren tüm yeni binalarda zorunlu hale getirilen ve birçok ülkenin de eylem planlarında yer alan Sıfır Enerji Binalara dönüşüm konusunu, ZeroBuild Forum’20 ‘de her açıdan ve dünyanın dört bir köşesinden konunun uzmanları ile ele alacağız. Sanal ortamda 5 gün sürecek etkinlikte, herkes istediği yerden çevrimiçi ve ücretsiz olarak oturumları takip edebilecek, sorularını konunun uzmanlarına iletebilecek.
Dünya örneklerinin paylaşımı ile tüm paydaşlara bir yol haritası sunabilmenin ötesinde ülkemizin sahip olduğu mimarlık-mühendislik bilgisi ve üretim-sanayi kabiliyetleri ile Sıfır Enerji Binalara ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığını tüm kamuoyumuza göstermeyi amaçlıyoruz. ZeroBuild Forum’20, kamu, özel sektör, akademisyenler, inşaat malzemesi üreticileri, sivil toplum kuruluşları, üniversite öğrencileri, mimarlar, mühendisler, konut sakinleri, çevre gönüllüleri gibi birçok farklı kitleyi bir araya getirecek. ‘Sıfır Enerji Binalar’ hakkında özel ağ oluşturma fırsatı da sunan ZeroBuild Forum’20, yapı malzemeleri, yenilenebilir enerji, yalıtım, havalandırma, ısıtma, soğutma, ev otomasyonu, aydınlatma, ev aletleri, mimarlık ve müşavirlik hizmetleri gibi tüm ilgili disiplinleri ve tedarikçileri buluşturacak.
Dünya çapında Sıfır Enerji Binalar, Binalarda Enerji Verimliliği, Pasif Binalar, Enerji Yönetimi, Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve ilgili konular üzerine çalışan, ağırlıklı olarak bu projeleri farklı tip binalarda hayata geçirmiş ve bu sebeple yaşanmış örnekleri kamuoyu ile paylaşabilecek 100’ün üzerinde uzman, konuşmacı olarak foruma katılacak.
‘’40'A YAKIN OTURUM VE 100’ÜN ÜZERİNDE KONUŞMACI’’
∂ Bu forum ile hangi kitleleri ve sektörleri buluşturmayı planladınız?
ZeroBuild Forum’20, kamu, özel sektör, akademisyenler, inşaat malzemesi üreticileri, sivil toplum kuruluşları, üniversite öğrencileri, mimarlar, mühendisler, konut sakinleri, çevre gönüllüleri gibi birçok farklı kitleyi bir araya getirecek. ‘Sıfır Enerji Binalar’ hakkında özel ağ oluşturma fırsatı da sunan ZeroBuild Forum’20, yapı malzemeleri, yenilenebilir enerji, yalıtım, havalandırma, ısıtma, soğutma, ev otomasyonu, aydınlatma, ev aletleri, mimarlık ve müşavirlik hizmetleri gibi tüm ilgili disiplinleri ve tedarikçileri buluşturacak.
Dünya çapında Sıfır Enerji Binalar, Binalarda Enerji Verimliliği, Pasif Binalar, Enerji Yönetimi, Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve ilgili konular üzerine çalışan, ağırlıklı olarak bu projeleri farklı tip binalarda hayata geçirmiş ve bu sebeple yaşanmış örnekleri kamuoyu ile paylaşabilecek 100’ün üzerinde uzman, konuşmacı olarak foruma katılacak. Katılımcılar, konuşmacı listesi ve oturum planlarına Eylül ayının başı itibariyle forum web sayfasından (www.zerobuild.org) ulaşabilirler.
40'a yakın oturum ve 100’ün üzerinde konuşmacı ile ZeroBuild Forum en güncel bina teknolojilerini gerçek vaka analizleri ve çözüm önerileriyle katılımcıların bilgisayarlarına, tabletlerine ya da akıllı telefonlarına getirmekte.
ZeroBuild Forum'un sanal etkinliği katılımcılara, canlı sunumlar ve soru cevaplar ile son derece etkileşimli bir ortam sunmakta. Dijital olarak düzenlenmesinin en büyük avantajı, evinizden veya ofisinizden ayrılmak zorunda kalmadan her yerden deneyimlenmesi mümkün.
‘’ZEROBUILD FORUM DA SIFIR ENERJİ BİNA KAVRAMININ İKİ ANA UNSURU OLAN “ENERJİ VERİMLİLİĞİ” VE “YENİLENEBİLİR ENERJİ” ANA BAŞLIKLARI ETRAFINDA
ŞEKİLLENMEKTE’’
∂ "Sıfır Enerji Bina" nedir, bize teknik olarak anlatabilir misiniz?
Sıfır Enerji Bina, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer tüketimleri için çok düşük miktarda enerji ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını da tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden binadır.
Sıfır Enerji Bina prensipleri hem yeni inşaatlarda hem de mevcut konut ve hizmet binalarının (ofisler, alışveriş merkezleri, hastaneler, okullar, vs..) yenileme çalışmalarında birçok proje türüne rahatlıkla uygulanabilir.
ZeroBuild Forum da Sıfır Enerji Bina kavramının iki ana unsuru olan “Enerji Verimliliği” ve “Yenilenebilir Enerji” ana başlıkları etrafında şekillenmekte.
Enerji Verimliliği
Tanım ve ölçüm kriterlerinden bağımsız olarak enerji verimli bina tasarımı ile binanın enerji ihtiyacını minimuma indirmek tüm Sıfır Enerji Bina projeleri için öncelik ve temel prensiptir.
Yenilenebilir Enerji
Düşük enerji ihtiyacı olan bina tasarımı elde edildikten sonra, binanın enerji ihtiyacı yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilir.
‘’HER SENE SANTİM SANTİM DAHİ OLSA ALACAĞIMIZ YOL SIFIR ENERJİ BİNALARA ULAŞAMAMIŞ OLSAK DA BİZE ÇOK BÜYÜK KAZANIMLAR SAĞLAYACAK’’
∂ Peki, sıfır enerji binaların ülke ekonomisi ve bireysel bütçeye katkıları nelerdir?
Ülke olarak senede yaklaşık 15 milyar dolar tutarında enerjiyi, sadece binalarda kullanmak üzere ithal ediyoruz. Sıfır Enerji Bina demek aslında bu bedelin de sıfırlanması anlamına geliyor. Ve sadece ülke için değil aynı zamanda tüketiciler için de. Tabi ki yarın bu bahsettiğimiz hedefe, yani Sıfır Enerji Binalara ulaşmaktan ve bu faturayı hem bireysel hem de ülke olarak sıfırlamaktan bahsetmiyoruz. Ancak her sene santim santim dahi olsa alacağımız yol Sıfır Enerji Binalara ulaşamamış olsak da bize çok büyük kazanımlar sağlayacak. Tüketimde gerçekleştirilecek düşüşler en az arzda sağlanacak artışlar kadar, diğer bir değişle bir enerji rezervi bulmak kadar önemli ülkemiz için. Nasıl küçük büyük demeden her bulduğumuz kaynak bizim için önemliyse, aynı şekilde sıfıra indiremesek bile yapacağımız her tasarruf da öyle.
‘’SIFIR ENERJİ BİNA YAKLAŞIMI ÇEVREYE YAPILABİLECEK EN HIZLI VE ETKİLİ KATKI’’
∂ Bu şekilde yapılan binaların çevre kirliliğini önlemedeki faydaları nelerdir?
Aslında bu sorunun çok basit bir cevabı var. Saldığımız baca gazları aslında fosil yakıtların yanması sonucu ortaya çıkan gazlar. Yani eğer binamızda hiç fosil yakıt kullanmamayı başarabilirsek, o zaman binamızın saldığı baca gazını da sıfıra indirmiş oluruz. Bu da binalardaki fosil yakıt kaynaklı emisyonların sıfıra inmesi anlamına gelir ki sadece ülkemiz için değil hemen hemen tüm dünyada tüketilen enerjinin yaklaşık %30’unun binalarda kullanıldığını dikkate aldığımızda Sıfır Enerji Bina yaklaşımını çevreye yapılabilecek en hızlı ve etkili katkı olarak söyleyebiliriz.
‘’MEMLEKETİMİZDE BU MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK BİLGİSİ VE ALT YAPISI FAZLASIYLA VAR’’
∂ Sıfır Enerji Binalara maliyet ve yapılış şekli açısından ulaşmak zor mu?
Sıfır Enerji Bina kavramı aslına mimarlık ve mühendislikten, yani tasarımdan başlayan bir kavram. Eğer yatırımın en başında tasarımcılarımıza bu yetkiyi verebilsek o zaman rakamlar değişkenlik gösterebilir ama yaklaşık %15-%20 mertebelerinde maliyet artışı ile Sıfır Enerji Binalara ulaşılabilir. Yeni yapılan bir binanın ömrünün de ortalama 70 yıl olduğunu düşünürsek, 70 yıllık enerji tasarrufunun yanında bu maliyet artışının ihmal edilebilecek kadar az olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bahsettiğim gibi tasarımdan başlamak kaydıyla. Yani standart şartlarda imal edilmiş bir binanın daha sonradan Sıfır Enerji Bina’ya dönüştürülmesi her ne kadar mümkün olsa da bu durumda maliyet artışının %30-%35’lere varacağını aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Şükürler olsun ki memleketimizde bu mühendislik ve mimarlık bilgisi ve alt yapısı fazlasıyla var.
∂ Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?
Öncelikle bu sene ZeroBuild Forum'20’nin başarıya ulaşmasını sağlayan tüm konuşmacı, destekçi, katılımcı, sponsor ve gönüllülerimize çok teşekkür ederiz. Değerli okuyucularımızı da Forum Web Sayfasına (www.zerobuild.org), girerek şimdiden kayıtlarını yapmaları için davet etmek isteriz.
Önümüzdeki yıllarda da tüm paydaşların Sıfır Enerji Binalara dönüşüm yolculuğunda gerekli bilgi ve araçlara ulaşabilmesi ve dünya çapında iletişim ağının imkanlarından faydalanabilmeleri için çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Okuyucularımızın önümüzdeki senenin ZeroBuild Forum'21 tarihlerini (22-26 Eylül 2021) de şimdiden bir kenara not etmelerini rica ederiz.
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?