BVN Yurt İçi Satış Müdürü Fırat Samar: “İnovasyonda başarılı olmak için şirketlerin algılarının hep açık olması gerekiyor.”
İnovasyonun oluşması için bazı temellerin oluşması gerektiğini belirten BVN Yurt İçi Satış Müdürü Fırat Samar inovasyon hakkındaki sorularımızı yanıtladı.
■ 28 yıllık köklü bir firma olarak tasarım, üretim ve AR-GE faaliyetlerimizi kendi bünyenizde gerçekleştirdiğinizi biliyoruz. Peki, “inovasyon” denilince firmanızın izlediği yol nedir?
Ar-Ge süreçlerine yaptığımız yatırımlar, iş ortaklarımız ve sahadan topladığımız geribildirimler inovasyon fikirlerimizi ortaya çıkıyor. Ayrıca inovasyonu hangi alanlarda yapacağımızı iyi belirlemeye çalışıyoruz. Gerek ürünlerimizde gerekse diğer alanlarda olgunlaşan inovatif fikilerlerimiz, ilgili birimlerimizin çalışmalarıyla somut planlara dönüştürülüyor. Gerçekleştireceğimiz inovasyon çıktılarının ticari faydaya dönüşeceğinden emin olmak için test süreçlerimizi devreye alıyoruz. Sonuç olarak bir dizi değerlendirme sonucu ilgili ürün yenileşimi veya organizasyonel yöntemi uyguluyoruz.
■ Tüm çalışmalarınız inovasyon politikanızın içinde yer alıyor mu? Yoksa inovasyon ekibiniz ayrı mı?
İnovasyon kültürünü şirketimizin temeline yayma çabamız var. Ar-Ge ve Pazarlama departmanlarımız toparlayıcı ve düzenleyici bir rol üstleniyor. Bu birimlerdeki arkadaşlarımız ile bir ekip oluşturmuş oluyoruz.
‘’BAŞARI İÇİN İNOVASYON ŞARTTIR’’
■ Sizce inovasyon başarı için gerçekten gerekli mi?
Başarının temellerinden biride müşteriniz ve iş ortaklarınızın yenilik taleplerine cevap verebilmektir. Bunun yolu da inovasyondan geçmektedir. Başarı için inovasyon şarttır.
■ Şirketler inovasyonda başarı elde etmek için hangi yönde ilerlemeli?
İnovasyonda başarılı olmak için şirketlerin algılarının hep açık olması gerekiyor. Bu algıda piyasaya takibi ile mümkündür. Piyasanın istek ve taleplerine kulak vermekten geçiyor. Yapacağınız inovasyon çalışmalarında pratik çözümler oluşturmak başarı çıtanızın yükselmesine sebep olur.
“İNOVASYON DAHA YENİ BİR KAVRAM, BU HALİYLE AR-GE İLE KARIŞTIRILIYOR’’
■ Sektörümüzde “inovasyon kavramı” doğru anlaşılıyor mu?
İnovasyon daha yeni bir kavram, bu haliyle AR-GE ile karıştırılıyor. İnovasyon genel olarak her alanda değişim ve yenilik yapmayı kapsıyor. Ar-Ge süreçleri de ulaşılması geren bu amacı destekliyor aslında.
■ İnovasyonun pahalı olduğu ile ilgili bir inanç mevcut. Sizce doğru mu?
İnovasyonun oluşması için öncelikle bazı temellerin oluşması gerekiyor. Piyasa araştırması ile gelen talepleri toplayarak analiz etmek, bunların uygulanabilirliği noktasında çalışmalar yapmak gerekiyor. Bu süreçler için zaman, nitelikli iş gücü ve teçhizat gerekmektedir. Elbette ki bunlarda ciddi bir maliyet oluşturuyor. Doğru adımların atılması durumda bu maliyetler şirketi daha ileriye taşıyor.
“YOĞUN ÇALIŞMALARIN OLUMLU DÖNÜŞLERİNİ ALMAK BİZİ ÇOK MEMNUN ETTİ’’
■ Yüksek inovasyon barındıran Armo-JS Smart Jet Fan modelini MCE Milano fuarında sergilediniz. Bu ürünün inovasyon hikayesini bizimle paylaşır mısınız?
Bu ürünün inovasyon yolculuğu BVN ailesine büyük tecrübeler kazandırmıştır. Ürünün ilk piyasaya sunulmasıyla iş ortaklarımız ve satış ekibimizden geliştirmeye yönelik yenilikçi fikirler geldi. Satış ekibimizin ürünün ekonomisi, sahadaki uygulayıcıların konstrüksiyonu ve montajı ile ilgili bazı fikirlerini inceledik.
Bu konun değerlendirmesinde inovasyon ekibimiz öncelikle ürünü hafifletmek, aynı zamanda alçak tavanlarda uygulanabilirliği konusunda ciddi çalışmalar yaptı.
Üretici olarak da seri üretime uygunluğu ve en önemlisi rekabetçi olması için uygun maliyet çalışmalarıyla Armo-JS Smart Jet Fanımızı son haliyle MCE Milano fuarında sergiledik. Bu yoğun çalışmaların olumlu dönüşlerini almak bizi çok memnun etti.
“2019 YILI İÇİNDE AR-GE MERKEZİ KURMAYI PLANLIYORUZ’’
■ 2018 hedefleriniz ne durumda? 2019 hedefleriniz belirlediniz mi?
2018 yılı için iş ortaklarımıza yeni ürünler sunmuş olmanın mutluğu içindeyiz. Yüksek verimli Aksiyel Soğutma Fanları, Filtreli Kanal Cihazları, Mutfak Egsoz Fanları, Ex-Proof Dikdötgen Kanal Fanları ve Ex-Proof Radyal Çatı Fanları ile elektronik kart tasarımları bize ait olan hız kontrol cihazlarımızı 2018 yılında içinde piyasaya sunduk. İş ortaklarımızdan yeni ürünlerimizle alakalı çok olumlu geri dönüşler alıyoruz.
2019 yılı içinde AR-GE merkezi kurmayı planlıyoruz. Aynı zamanda daha verimli fan çarkları projelerimiz arasında yer alıyor. EC Motorlu fanlar 2019 yılında üretimine geçeceğimiz fanlar arasındadır.
“BVN, TÜRKİYE’NİN EN PRESTİJLİ MARKALARININ YER ALDIĞI TURQUALITY PROGRAMI KAPSAMINA ALINIYOR’’
■ Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?
Aylar boyunca yaptığımız yoğun çalışmalar ile BIM kütüphanemizi oluşturduk. Türkiye’de fan üreticileri arasında sadece BVN’nin sahip olduğu BIM teknolojisini mekanik ve mimari tasarımcıların hizmetine sunduk.
Ayrıca bu hafta iyi bir haber aldık. BVN, Türkiye’nin en prestijli markalarının yer aldığı TURQUALITY Programı kapsamına alınıyor. Global pazarlardaki Türk ürünleri algısının iyileştirilmesi konusunda yapacağımız katkılar bizi çok heyecanlandırıyor.
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?