ADEL İNOX’UN HEDEFİ TÜRK MARKASINI TÜM DÜNYAYA DUYURMAK
ADEL İNOX Baca Sistemleri Genel Müdürü Murat Coşkun: "Türkiye’de baca, sektör olma yolunda yavaş ama emin adımlarla devam ediyor."
Bu ayki dosya konumuzun ‘’bacalar’’ olması dolayısıyla Adel İnox Genel Müdürü Sayın Murat Coşkun ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Ülkedeki ekonomik durumlara rağmen sektörün yoluna devam ettiğini belirten Coşkun ‘’iç piyasada kalite ve standartların en doğru, en güvenilir şekilde uygulamasını yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Türkiye’de baca sektörünün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de baca, sektör olma yolunda yavaş ama emin adımlarla devam ediyor. Sektör olabilmek için, sahada üreticiden başka sorumluluk sahibi firmalar oluşması gerekmektedir, MYK seviye3, seviye4 belgeleri ile montajcı firmaların ve en önemlisi üretici bayilerinin oluşması bizim de artık sektör olma yolunda emin adımlarla devam etmemizi sağlamaktadır.
2008 yılından itibaren gerek TUBEST gerekse 2016 yılından sonra da ADEL İNOX olarak, biz tüm imalatımızı, bayilerimiz üzerinden satarak, sektörün genişleyerek büyümesine katkı sağladığımızı düşünüyoruz.
Pazarın büyüme trendini 2019’da nasıl gözlemlediniz?
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar sebebiyle, 2018 yılı ikinci yarısından sonra pazarda büyüme değil, küçülme yaşanmaktadır. İç piyasadaki bu daralma (inşaat sektörünün duraksaması) bizim başka pazarlara biraz daha ilgi göstermemizi, o pazarlardan pay almak sureti ile daralan iç pazardan etkilenmeden yolumuza devam etmemizi sağlamıştır.
"ÜRETİCİ KENDİ KENDİNİ KONTROL EDECEK DURUMA VE DÜRÜSTLÜĞE GELENE KADAR DAHA SIKI DAHA FAZLA DENETLEME YAPILMALIDIR"
Biraz da ülkemizdeki standartlardan ve denetimlerden bahseder misiniz? Sizce yeterli denetim var mı?
Ülkemizde imalat standartlarının gerçek anlamda yerine oturması için, kontrollerin çok doğru ve tarafsız yapılması gerekmektedir. Bu kontroller sadece saha kontrolü değil evrak, belge kontrolünü de kapsamalıdır. Öncelikle CE standartları gereği olan imalat yeterliliğinin sağlanması, daha sonra bu yeterliliğin gereği olan imalatların yapılması ve en önemlisi bu yeterliliğe sahip ürünlerin standartlara uygun olarak montajının yapılmasıdır. Maalesef ülkemizde gerek bilgi eksikliği gerekse satış kaygısı sebebiyle standart imalatların dışında ürünleri sahaya arz edebiliyorlar, bunları engellemek için akredite firmalarla ile kontroller sağlayarak engellemeye çalışmaktayız. Belirli standartları denetlemede ve kontrollerde belirlemeye çalıştık, ancak daha fazlasının yapılması lazım, çünkü üretici kendi kendini kontrol edecek duruma ve dürüstlüğe gelene kadar daha sıkı daha fazla denetleme yapılmalıdır.
"DOĞALGAZLI SİSTEMLERDE ÖLÜMLERİN %95'İ BACADAN KAYNAKLI ÖLÜMLERDİR"
Kullanıcıların güvenliği için nelere dikkat edilmeli? Daha doğrusu işlevsel bir sistemin güvenliği ve verimsiz bir sistemin tehlikesi nedir?
Bizim yaptığımız bacalarda, son kullanıcı maalesef birçok detaydan habersiz olarak işlemlerini yapmakta. Birbirine çok benzeyen ama işlevsel olarak birbirinden o kadar farklı ürünlerimiz bulunmakta ki; birkaç detay söylemek gerekirse kalite, kalınlık farkları, izolasyon yoğunluğu vs, bunları burada anlatmaya sayfalarımız yetmez…
Bacalarda işlevsel olmayan ürün seçmek, çok kısa sürede deformasyon, doğru tasarlanmayan bacalar sebebiyle daha fazla yakıt tüketmek, hatalı hammadde seçmek ya da hatalı imalat sonucu, bacanın sızdırması ve buna bağlı olarak ölümlerin gerçekleşmesidir. Doğalgazlı sistemlerde ölümlerin %95'i bacadan kaynaklı ölümlerdir.
Bacalarda verimlilik denilince ne gibi kriterler mevcut?
Baca da verimlilik dediğimizde birçok parametre devreye girmektedir, bunun için ciddi mühendislik bilgileri ve tecrübeye ihtiyaç vardır. Binanın bulunduğu coğrafyaya uygun yakıcı cihazın seçilmesi, yakıcı cihazı seçen mühendisin kazan dairesi olarak oluşturduğu yerde cihazlar için yeterli yanma havasının o alana girişinin sağlanması, bu bileşenlerden sonra bacanın en doğru şekilde tasarlanarak uygulamasının yapılması, bacada da tasarım dediğimizde doğru baca güzergahının belirlenmesi, doğru çapın hesaplanması, doğru malzeme kalitesinde ve kalınlığında kullanılması gerekmektedir.
"ŞİRKET OLARAK EĞİTİMİN SADECE BİR SEFERLİK DEĞİL SÜREKLİLİK SAĞLAMASI GEREKTİĞİ BİLİNCİNDEYİZ"
Eğitim denilince, firmalarda akla ilk gelen teknik personel oluyor. Peki, Adel İnox ve Tubest olarak teknik personelinize verdiğiniz eğitimlerden bahseder misiniz?
Sektörün teknik personel açığı çok fazla, bu konu ile ilgili olarak bulunduğumuz ildeki üniversite ile iş birliği yaparak, dönem içinde stajyer öğrenciler alarak gerekli eğitimleri ve fabrika ortamımızda çalışmalarını sağlayarak, tecrübe ve becerilerine katkıda bulunmaktayız.
Bünyemize dahil ettiğimiz teknik personelimiz eğitimlerine ilk önce, sektörümüzün derneği olan BACADER de baca hakkındaki genel eğitimler, bacacı seviye eğitimleri, yine bizim kullanmış olduğumuz hesaplama programı olan Kesa Aladin eğitimleri ile başlamaktadır, daha sonra fabrikamız içinde gerek imalat süreçleri gerekse satış ve satış sonrası tamamlama eğitimleri ile piyasamıza hazır hale getirmeye çalışmaktayız. Şirket olarak eğitimin sadece bir seferlik değil süreklilik sağlaması gerektiği bilincinde olduğumuzdan yıl içerisinde belirli aralıklara tamamlama ve güncelleme eğitimleri ile devam etmekteyiz.
Enerji tasarrufu, dijitalleşme, çevre kirliliği ve bacanın ilişkisi hakkındaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?
Çevre kirliği ile baca bir bütün olarak düşünülmeli, çünkü yakıcı cihazı iyi analiz etmiş bir bacacı en doğru bacayı tasarlayarak, egzos emisyon değerlerini en doğru seviyede kalmasını sağlayabilir, dediğim gibi burada en önemli unsur bacacının yakıcı cihazı iyi analiz edip nasıl bir bacaya ihtiyaç duyulduğunu bilecek bilgi birikimine sahip olması gerekmektedir.
"SEKTÖRÜMÜZDE, TAMAMEN BAYİ ALT YAPISIYLA ÇALIŞAN NERDEYSE TEK FİRMAYIZ"
Sektöre sunduğunuz ürün ve hizmetleriniz için sağladığınız satış sonrası ve satış öncesi hizmetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Sektörümüzde, tamamen bayi alt yapısıyla çalışan nerdeyse tek firmayız diyebiliriz, bu da bizim satış öncesinde bayilerimiz tarafından, müşterilerimizin ihtiyacı olan en doğru bacayı tasarlamaları, bunları müşterilerimize en iyi şekilde anlatmalarını sağlamaktadır. Satışın gerçekleşmesinden sonra, sahaya bayimizin söz verdiği günde hasarsız (tüm ürünlerimiz Euro palet üzerinde koli ile sevk edilmektedir.) bir şekilde teslim edilmesi sağlanmaktır.
İleriye dönük hedefleriniz nelerdir?
Türkiye de baca konusunda öncü kuruluşlarından olan firmamız, iç piyasada kalite ve standartların en doğru en güvenilir şekilde uygulamasını yapmaya devam ederken, şimdilik üretiminin %50’sini ihraç ederken amacımız, ihracat oranlarımızı %80’lere ulaştırarak, Türk markasını tüm dünyaya duyurmaktır.
Katılımınız için çok teşekkür ediyoruz…
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?