■ Öncelikle iş adamı iş kadını değil iş insanı kavramı konusundaki görüşünüzü almak isterim.
İş adamı ya da iş kadını gibi bir toplumsal cinsiyet ayrımcılığı olmaması gerektiğini savunanlardanım.
İnsan, Türk Dil Kurumu’nda toplum halinde bir kültür çevresinde yaşayan, düşünme ve konuşma yeteneği olan, evreni bütün olarak kavrayabilen, bulguları sonucunda değiştirebilen ve biçimlendirebilen canlı demektir. Dolayısıyla insan olmak, kadın veya erkek olmanın üzerinde bir kavramdır.
“ERKEKLERİN ÇOĞUNLUKTA OLDUĞU BİR SEKTÖRDE ÇALIŞIYORUZ”
■ Sizce bizim sektörümüz kadın çalışana nasıl bakıyor?
Erkeklerin çoğunlukta olduğu bir sektörde çalışıyoruz. Fakat gün geçtikçe artan kadın-erkek çalışma eşitliği farkındalığı ile sektördeki kadın çalışanların çoğaldıklarını görüyor ve mutlu oluyorum.
“FARKINDA OLMADAN EN ZOR BÖLÜMDEN BAŞLAMIŞIM SANIRIM”
■ Örneğin siz kadın olarak sektöre adım attığınızda ne gibi zorluklar yaşadınız? Yoksa kadın erkek fark etmez, herkes aynı sorunları mı yaşıyor?
Üniversite yıllarımda, sınıf mevcudumuz toplamda 30 kişiydi ve sınıftaki erkeklerin sayısı 25’di. Mezun olduktan sonra, sınıfımdaki 5 kadından 3’ü farklı bir sektörde ilerlemeyi seçti, içinde olduğum diğer 2 kişi ise bu alanda devam etme kararı verdik. Bu tablo bile aslında kadın olarak sektörde kabul göreceğimizin göstergesiydi.
Ben sektöre 1996 yılında adım attım. İşini severek ve heyecanla yapan bir kadın olmanın verdiği özgüvende vardı tabii.
Örneğin ilk başladığım yıllarda teknik servisten sorumlu bir yönetici yardımcısıydım. Farkında olmadan en zor bölümden başlamışım sanırım. Fakat şanslıydım ki bana yetki veren bir işverenim vardı ve beni destekliyordu. Servis ekibine kendimi kabullendirmem zor oldu fakat oldu. Çünkü, bu bölüm erkek egemen bir bölümdü ve kendi aralarında maskülen bir iletişim dili ve davranış biçimi söz konusuydu.
Bugüne baktığımızda zaman zaman beni gülümseten ve her geçen gün azalan birtakım davranışlarla da karşılaşmıyor değilim. Örneğin;
- Klima ihtiyacım var yetkili biri ile görülebilir miyim?
- Yardımcı olayım.
- Başkası yok mu?
Mühendislik bilgisi gerektiren teknik konular bütününden oluştuğu için, biz kadınların yapamayacağını düşünen bir kesim hala mevcut. Sonra teknik bir iki soru sorunca ikna olan var ve maalesef olmayan da var.
“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNE İNANIYOR VE DESTEKLİYORUZ”
■ Akel’in bu konudaki yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?
Akel Klima, 2 erkek ve 1 kadının üniversite arkadaşlığından bugüne süre gelen bir iş ortaklığının oluşumu. 23 yıllık tanışmışlık, sağlam bir entegrasyon söz konusu. Hepimizin yetkinlikleri ve bakış açıları birbirinden farklı ve bu durum bizi mesleki açıdan beslemekte. Görev dağılımlarımız var. Gerekli olduğu takdirde birbirimizi ikame edebilecek kadar güçlü bir yapımız var. Toplumsal cinsiyet eşitliğine inanıyor ve destekliyoruz.
■ Sizce bu röportajı yapıyor olmamız bile iş dünyasındaki yerimizi özetlemiyor mu? Bunu değiştirmek için neler yapabiliriz?
Kesinlikle katılıyorum. Biz kadınların, sürekli öğrenme ve gelişim çalışmalarımız sürdükçe bu algının değişeceğine inancım sonsuz. İki kız çocuk annesi olarak, kadınların da en az erkekler kadar her konuda başarılı olacaklarını biliyorum ve kızlarımı bu farkındalık ile büyütüyorum.
“ÇOCUKLAR GÜLMELİ, KOŞMALI, OKUMALI, OYUN OYNAMALI, OKULA GİTMELİLER”
■ Kadın erkek demeden hepimizin nefretle baktığıbir konu var ki “çocuk gelinler”. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?
Maalesef Türkiye’nin acı gerçeği. Yıllardır süregelen bir konu fakat sürekli gelişen teknoloji ve yaşam dinamikleri sayesinde daha çok duyuyoruz, daha çok görüyoruz ve çözüm üretmeye çalışıyoruz. Tabii bu konudaki en önemli unsur ‘‘eğitim’’.Elbette duyduklarımız, duyamadıklarımıza oranla ne kadar tabi bu da ayrı bir tartışma konusu fakat ben bu alandaki çalışmaları gördükçe bu acı gerçeğin son bulacağına inanıyorum.
Ben de iki kız çocuğu annesiyim.Çocuklar gülmeli, koşmalı, okumalı, oyun oynamalı, okula gitmeliler.Evcilik oynayacak yaşta iken “ev”cilik oynuyorlar maalesef.Bu konudaki hukuki yaptırımların caydırıcı olması gerekliliğine inanıyorum.
■ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için kadınlara mesajınız?
Kadın, annedir, eştir, abladır, dosttur, komşudur, çalışandır, İNSANDIR… Kısacası Kadın ÇOK şeydir.
“Kadın; bilmeyene ‘nefs’, bilene ‘nefes’tir.”
Şems-i Tebrizi’nin bir sözü ile tamamlayarak tüm hemcinslerimin “nefes” olması dileğiyle Dünya Kadınlar Günü’nü kalpten kutluyorum.
■ Katılımınız için çok teşekkür ederiz.
Bu anlamlı günde, derginizde yer almaktan mutluluk duydum. Ben teşekkür ederim.