Systemair HSK, sağlıklı bir iç mekân iklimini mümkün olan en düşük çevresel etkiyle sağlamak için çalışıyor
Klima santralleri sektörünün öncü global markası Systemair, enerji verimliliği yüksek ürünler geliştiriyor ve proseslerini düşük enerji tüketimine yönelik olarak sürdürüyor. Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen küresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda toplumsal, ekonomik ve çevresel kalkınma için çalışan Systemair, odağına aldığı çevre konusunda önemli çalışmalara imza atıyor. Çevre Koruma Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Systemair HSK Genel Müdürü Ayça Eroğlu, şirketin ürün geliştirmeden geri dönüşüme kadar tüm süreçte çevre odağıyla çalıştığını söyledi. Eroğlu ayrıca hem Türkiye’nin LEED Gold sertifikalı ilk klima santrali fabrikası olarak tesiste yaptıkları çalışmaları hem de işletmelere sağladıkları katkıları paylaştı.
Sağlıklı bir iç mekân iklimini mümkün olan en düşük çevresel etkiyle sağlamak hem sürdürülebilir bir geleceğe hem de ekonomiye katkı açısından büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda, mevcut binalarda havalandırma sistemlerinin yeni ve daha verimli sistemlerle değiştirilmesi ve yeni inşaatlarda enerji verimliliği yüksek havalandırma sistemleri kurulmasına yönelik talepler artıyor. 2012 yılında kabul edilen ve 2018'in sonlarında değiştirilen AB Enerji Verimliliği Direktifi ile 2030 yılına kadar hem birincil enerji tüketimi hem de nihai enerji tüketiminde yüzde 32,5'lik bir düşüş hedefi belirlenmiş olması da sürdürülebilirlik alanındaki önemli gelişmelerin başında geliyor.
Klima santralleri alanında Türkiye pazar lideri olan Systemair HSK’nın Genel Müdürü Ayça Eroğlu, 5 – 11 Haziran aralığını kapsayan Çevre Koruma Haftası nedeniyle İsveç’teki genel merkezleri Systemair’in ve şirketin Türkiye’deki yapılanması Systemair HSK’nın yürüttüğü çalışmaları şöyle paylaştı: “Systemair, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen küresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda toplumsal, ekonomik ve çevresel kalkınma için çalışan bir marka. Global arenada çevre konusunda değerli çalışmalar yürüten Systemair, giderek daha fazla önemli hale gelen enerji taleplerini karşılamak üzere var olan ürünlerini geliştirmenin yanı sıra yeni enerji verimli ürünler tasarlamaya da devam ediyor. Systemair; Eurovent (Avrupa'nın İç Mekan İklimi, Proses Soğutma ve Gıda Soğuk Zincir Teknolojileri Endüstrisi), EVIA (Avrupa Havalandırma Endüstrisi Derneği) ve AMCA (Uluslararası Hava Hareketi ve Kontrolü Derneği) gibi çok önemli sektör ve sertifikalandırma kuruluşlarının bir çoğunda temsil ediliyor. Bu doğrultuda, yeni gereklilikler konusunda sürekli olarak güncel bildirimler alıyor ve iklimlendirme sektörünün verimliliği giderek artan ürünlerle pozitif bir yönde ilerlemesinde aktif bir rol oynuyor. Biz de Systemair HSK olarak Türkiye’de çevre dostu öncü projelere imza atarak sürdürülebilirlik konusunda yüksek katma değer sağlıyoruz.”
“Yeşil Havalandırma” konseptine uygun çalışıyoruz
Yeşil Havalandırma (Green Ventilation) konseptiyle Avrupa’da 2000’li yılların başından bu yana yüksek verimli havalandırma cihazları konusunda pazarı yönlendiren firma olan Systemair’in en küçük kanal fanlarından dev klima santrallerine kadar tüm ürünlerini Ecodesign 2018’e uyumlu olarak ürettiğini söyleyen Eroğlu, şirketin dünya genelinde önümüzdeki yıllarda yürürlüğe girecek olan Ecodesign 2020 için de hazır olduğunu vurguladı.
“Ürün geliştirmeden geri dönüşüme kadar tüm süreçlerde odağımızda çevre var”
Sürdürülebilirlik üzerine yaptıkları çalışmalarda hem çevre üzerindeki etkileri hem de insanların giderek daha fazla zaman geçirdiği iç mekân iklimlerine yaptıkları olumlu etkiler bakımından ürünlere odaklandıklarını söyleyen Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti; “Faaliyetlerimizin ve ürünlerin çevreye olan yükünü azaltmak için hiç durmadan çalışıyoruz. Yürüttüğümüz sürdürülebilirlik çalışması ürün geliştirme aşamasından başlıyor, üretim ve tedarik zincirinin tamamı boyunca devam ediyor. Bu kapsamda nakliye gereksinimini azaltmak üzere lojistik çözümlerini analiz ediyor ve son olarak ömrü tükenmiş ürünün en iyi nasıl bertaraf edileceğini inceliyoruz. Malzeme seçimi, üretim yöntemleri ve lojistik, birbirlerine çözülmez bağlarla bağlı ve biz de sistemimizi bu doğrultuda kurguluyoruz.”
“Mevcut projeleri daha verimli hale getiriyoruz”
İklimlendirme sistemlerinde enerji verimliliği için kullanılan fanların ve ısı geri kazanım sistemlerinin yanı sıra doğru otomasyon ve kontrol sistemlerinin tercih edilmesinin de çok önemli bir faktör olarak öne çıktığını söyleyen Eroğlu; “Ürünlerde verimli komponentler kullanılsa bile sistem doğru bir otomasyonla kontrol edilmediği sürece optimum verimlilik yakalanamıyor. Biz Systemair HSK olarak, yeni projelerin yanı sıra yaşı ve modeli ne olursa olsun geçmişte satılmış tüm iklimlendirme cihazlarının daha verimli hale gelmesini de sağlıyoruz. Sunduğumuz ücretsiz keşif ve projelendirme sonrasında yeni bir sistem kurulumuyla işletme giderlerini düşürerek yüksek tasarrufa imkân tanıyoruz” dedi.
“İşletmelerin çevreye katkı sağlaması için geniş bir çözüm yelpazesi sunuyoruz”
Systemair HSK’nın enerji verimliliğine yönelik diğer çalışmaları hakkında da bilgi veren Ayça Eroğlu; “Soğutma gruplarına yönelik kış aylarında soğutma ihtiyacı halinde düşük dış hava sıcaklığından yararlanarak enerji tüketimlerinin düşürülmesi, endüstriyel veya konfor alanlarında kullanılan fanların elektrik tüketimleri düşük olan motorlarla değiştirilmesi, endüstriyel tesislerde açığa çıkan atık ısıların geri kazanılması, tesislerde sürekli açık kalan kapılara yerleştirilen hava perdeleri ile ısı kayıp ve kazançlarının önüne geçilmesi, özel bir soğutma teknolojisi sayesinde elektrik tüketmeden soğutma yapılması diğer dikkat çeken çalışmalarımız arasında yer alıyor” diye konuştu.
Türkiye’nin LEED Gold sertifikalı ilk klima santrali fabrikası
Türkiye’nin ‘Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik’ anlamına gelen LEED Gold Sertifikası’na sahip ilk klima santrali fabrikası olan ve Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde konumlanan fabrikalarında yüksek verimli iklimlendirme ürünlerinin kullanıldığını söyleyen Eroğlu, tesiste yaptıkları çevresel çalışmaları paylaşarak sözlerini şöyle tamamladı: “Yılda 4 bin 500 adet klima santrali üretim kapasitesine sahip olan fabrikamızda yüksek verimli Systemair iklimlendirme ürünleri kullanılıyor. Tesisimizde; yağmur suyunun toplanması, su ve enerji tasarruflu ekipman kullanımı, verimli ısıtma ve soğutma sistemleri, ısı yalıtımı, atıktan ısı geri kazanım sistemleri gibi verimli kaynak uygulamaları hayata geçirdik. Üretim giderlerini en aza indirgeyecek teknolojik yatırımlar yaptık. Örneğin, aydınlatmalarımızı ortam ışığına göre kendini ayarlayabilen otomasyonlu LED aydınlatmalar olarak seçtik. Binanın enerji sarfiyatını düşürmek için fabrikanın kapılarında ısınmış ve soğumuş havanın çıkışını engelleyen çift kapı sistemi ve Systemair markalı hava perdeleri kullandık. Bina yönetim sistemiyle tüm bu mekanik uygulamaları kontrol edebilecek altyapı kurduk. Bu sayede Türkiye’de ‘Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik’ anlamına gelen LEED Gold sertifikasyonunu almayı başaran ilk klima santrali fabrikası olduk.”