İklim krizi, dünyada ve ülkemizde olağan dışı meteorolojik olayların yaşanmasına sebep olarak daha dikkat çekici bir şekilde öne çıkıyor. BM Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) yayınladığı rapora göre petrol, karbon, doğal gaz gibi fosil yakıtları sınırlamak, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına ağırlık vermek gibi önlemlerle hedeflenen gaz emisyonu seviyelerine ulaşmak mümkün. Raporda ayrıca bireysel önlemlerin önemine de vurgu yapılıyor. Ayrıca raporda ışıklandırmanın enerji tüketimini azaltmaya etkisinin genelde düşünüldüğünden daha az olduğunu, su ısıtmak için kullanılan enerjinin etkisinin de tahmin edilenden daha fazla olduğu da öne çıkıyor.
Ülkemizdeki iklim farkındalığına dikkat çekmek ve buna yönelik çözümler sunabilmek amacıyla Alarko Carrier tarafından “İklim Bizim İşimiz” yaklaşımıyla hayata geçirilen İklim Okuryazarlığı Araştırması’na göre; toplumun yüzde 86’sı iklimsel değişimlerin gelecek nesillere etkisi konusunda endişeliyken yüzde 87’si ise gelecekte susuzluk problemi yaşayacağını düşünüyor.
İklim Değişikliğine Karşı Alacağımız Bireysel Önlemler Hiç Olmadığı Kadar Önemli
İklim değişikliğine yönelik sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji projelerinden karbon ayak izinin azaltılmasına, ağaç dikme inisiyatiflerinden geri dönüşüm faaliyetlerine kadar birçok çalışma yapılırken bu ortak krizde bireysel önlemlerin önemi de dikkat çekiyor.
İklim Okuryazarlığı Araştırması’nda katılımcılar; yeşil alanları artırmak, geri dönüşüme yönelik faaliyetler yapmak ve geri dönüştürülebilir ürünlere özendirmek gibi bireysel önlemlerin iklim değişikliğine karşı yapılan mücadelede önde gelen unsurlar olduğunu işaret ediyorlar. Bu kapsamda gündelik hayatta uygulanabilecek yeni nesil kombi ve klima cihazları tercih etmek, cihazları ekonomi modunda çalıştırmak gibi basit tasarruf önlemleri ile iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlanabilir.
İşte İklim Krizine Karşı “Bireysel Tasarruf” Yaparak Alınabilecek Önlemler
• Elektrik tüketiminden tasarruf sağlayan yeni nesil, akıllı kombi ve klima cihazları kullanın, cihazları ekonomi modunda çalıştırın.
• Daha az kırmızı et, süt, peynir ve tereyağı satın alıp daha çok yerli üretim gıdalar tüketin, gıda atıklarını azaltın.
• Seyahat yöntemlerinizi değiştirin. Fosil yakıt tüketimini daha az otomobile ve uçağa binme ile azaltın. Elektrikle çalışan otomobiller kullanın ama kısa mesafeyse yürüyün veya bisiklete binin. Uçaklar yerine trenleri, otobüsleri kullanın.
• İş için seyahat etmek yerine, video konferansla iletişim sağlayın.
• Yıkanan çamaşırları kurutma makinesine atmayın, çamaşır ipinde kurutun.
• Evlerinize yalıtım sistemi kurun.
• Her tüketim ürününde düşük karbon talebinde bulunun.
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?