İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), ihracat pazarlarının genişletilmesi ve çıtanın yükseltilmesi amacı ile belirlediği hedef pazarlardan biri olan Gana’ya İklimlendirme Tanıtım Günleri organizasyonu düzenledi. 19 İSİB üyesinin katıldığı organizasyonda 2 gün boyunca B2B görüşmeleri ve 19 farklı konuda Türk iklimlendirme sektörünü tanıtıcı seminerler düzenlendi.
Heyete başkanlık yapan İSİB Yönetim Kurulu Üyesi Levent Aydın, Gana ziyaretinde Gana Üreticiler Birliği, Türk Büyükelçisi Özlem Ergün Ulueren, Gana Ticaret Bakanlığı Müsteşarı ve Ganalı milletvekillerinden destek gördüklerini söyleyerek, Ganalı iş insanları ve kurumlarının Türkiye’ye ve Türk ürünlerine karşı olumlu olduklarını belirtti.
İSİB’in geçtiğimiz yıl Afrika pazarlarına yönelik ciddi bir pazar çalışmasına girdiğini, Tanzanya ile başlayan ziyaretlerin Mısır ve Gana ile devam ettiğini dile getiren Aydın, bu yıl sonuna kadar da 4 ülkeye daha ticari heyetler ve tanıtım organizasyonları düzenleyeceklerini belirtti. Afrika ülkeleri ekonomilerinin büyüme trendi içinde olduğuna dikkat çeken Aydın, “ Afrika ülkelerinin ekonomik gelişimlerine baktığımızda yüzde 5’in üzerinde büyüme sağlayan birçok ülke görüyoruz. İklimlendirme sektörü açısından bakarsak, rakamlar her ne kadar düşük görünse de bir potansiyel barındırdığının farkındayız. Yani önümüzdeki 5-10 yıl içinde büyüyen Afrika pazarlarında yer almak istiyorsak şimdiden buralarda çok ciddi çalışmalar yapmamız lazım. Bir örnek vermek gerekirse, geçtiğimiz yıl Tanzanya’ya yaptığımız ticari heyet organizasyonunun olumlu dönüşlerini almaya başladık. 2018 yılının ilk 5 ayında bu ülkeye yaptığımız ihracat 45 milyon dolar iken, 2019 yılının aynı döneminde ihracatımızın 115 milyon dolara çıktığını gördük. Bunlar olumlu ve memnun edici gelişmeler. Bu sonuçlar bir tesadüf eseri değildir. Sektör olarak ciddi bir şekilde hedeflerimize doğru ilerliyoruz” dedi.
“Çin’e alternatif olabiliriz”
Gana’da, sıcak iklim şartları nedeni ile soğutma ve klima ürünleri ile havalandırma ekipmanlarının talep gördüğünü söyleyen Aydın, ülkede Çin ürünlerinin hâkim olduğunu belirterek, “Ancak Çin ürünlerinin kalitesi açısından sorunlar yaşandığını gördük. Bu nedenle alternatif bir ülke arayışı içindeler. Türkiye, bu pazarda pekâlâ aranan alternatif ülke olabilir. Kalitemiz ve üretim gücümüz buna müsait. Bu nedenle kalıcı ve ciddi ilişkiler kurarsak Gana’da aranan ve tercih edilen bir ülke oluruz. İklimlendirme ürünlerine yönelik ciddi bir üretim yok burada. Oradaki imajımız olumlu. Yaptığımızı organizasyonda Türkiye ile ticari ilişkileri olan iş insanları olduğunu gördük. Sektörümüzün en büyük fuarı olan ISK-Sodex fuarına onları davet ettik. Sektör olarak tüm artılarımızı ve avantajlarımızı değerlendirerek bu pazarlarda yerimizi mutlaka almalıyız ” diye konuştu.
Gana’nın Batı Afrika’da Nijerya’dan sonra gelen en büyük ekonomi olduğuna da değinen Aydın, 30 milyon nüfuslu ülkenin iklimlendirme ihtiyaçlarının karşılanmasında en az yüzde 5-6'lık pay alınması gerektiğini ancak şu anda sadece yüzde 2-3 seviyesinde pay alınabildiğini vurguladı.
İSİB üyeleri ve Ganalı iş insanlarının 2 günlük organizasyon süresince 130 adet B2B görüşmesi yaptığını ve 260 kişinin de eğitimlere katıldığını belirten Aydın, ayrıca Gana Büyükelçisi Özlem Ergün Ulueren, Ticari Ateşe Murat Buğra Karamış, Ganalı milletvekilleri, bürokratlar ve iş insanlarının katılımı ile 100 kişilik bir gala yemeği düzenlendiğini sözlerine ekledi.
Katılımcı Firmalar
ARI JEOTERMAL
BAYMAK
BİGTEM
CANTAŞ
DESER KİMYA
ECE MÜHENDİSLİK
ETKİN MÜHENDİSLİK
FRİGOMEKANİK
KAPLANLAR,
KİNGSPAN
MESSAN
SARBUZ
TEKNOSAV-SAVAŞLAR
TANPERA
ULPATEK
ULPADUST
VENCO