Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hava kirliliği sınırlarını aşan bölgelerde, çocuklar dâhil olmak üzere küresel nüfusun yüzde 92’si yaşıyor.
Froumann Yönetim Kurulu Başkanı Burak Yakupoğlu, araştırmaların yılda yaklaşık 5 – 6 yaş altındaki 600 bin çocuğun hava kirliliği kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini ortaya koyduğuna dikkat çekerek, “çocukların sağlığı soludukları hava kalitesi ile doğrudan ilişkili. Hava kirliliği çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları, astım, yenidoğan sorunları ve konjenital anomaliler için de ciddi risk oluşturuyor. Dünya çapında çocuk mortalitesinin önde gelen nedenleri arasında yer alan pnömoni hastalığı yükünün yüzde 50’den fazlası da hava kirliliği ile ilişkili bulunuyor. Dolayısıyla evler, okul ve kreşlerde iç ortam hava kalitesinin önemi daha da belirginleşirken, buralardaki hava temizleme sistemlerinin önemi daha çok ortaya çıkıyor” dedi.
Araştırmalar, yılda yaklaşık 5 – 6 yaş altındaki 600 bin çocuğun hava kirliliği kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini de ortaya koyuyor. Hava kirliliği bu yaş grubu çocuklarda ayrıca solunum yolu enfeksiyonları, astım, yenidoğan sorunları ve konjenital anomaliler için de ciddi risk oluşturuyor. Dünya çapında çocuk mortalitesinin önde gelen nedenleri arasında yer alan pnömoni hastalığı yükünün yüzde 50’den fazlası da hava kirliliği ile ilişkili bulunuyor.
Bebek ve çocuklar risk altında
İç ortam hava kirliliği özellikle kadınlar ve çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları, akciğer kanseri, bronşektazi, nazofarinks kanseri ve kronik akciğer hastalıklarına yol açarken çocuklarda bilişsel gelişimi de olumsuz etkiliyor. Karbonmonoksit (CO) gibi gazlar, uzun dönemde solunum yollarını etkilemenin yanı sıra öğrenmeyi etkilemekte, yorgunluk, görme yetersizliği, konfüzyon ve fetal yaşamın ilk 3 ayında maruz kalındığında doğum ağırlığının 28 g daha az olmasına yol açıyor.
Sağlığımızı doğrudan etkileyen kapalı ortam hava kalitesinin, Çevre Koruma Ajansı (EPA)’nın belirlediği standartlarda olması hayati önem taşıyor. Çünkü bulunduğumuz kapalı ortamlardaki hava kalitesi bu standartların altında olduğu zaman birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Froumann Profesyonel Hava Temizleme Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Burak Yakupoğlu iç ortam hava kalitesinin insan sağlığı üzerinde ciddi etkileri olduğunu, özellikle bebek ve çocukların ciddi risk altında olduğunu söyleyerek, bulunduğumuz kapalı ortamlarda hava ölçümlemesi yapılmasının artık bir gereklilik haline geldiğini aktardı. Yakupoğlu bu noktada, kapalı ortam havasında bulunan ve insan sağlığını tehdit eden partikülleri filtreleyen Froumann Profesyonel Hava Temizleme Cihazları’nın önemine dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Froumann cihazları kapalı ortamdaki kirli havayı nefes hizasından çekip filtreleyerek, temiz hava olarak ortama geri veriyor. Üstelik üzerindeki göstergelerle bulunduğunuz ortamdaki havanın ölçümlemesini de görmenizi sağlıyor. Froumann, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Yetkilendirilmiş COVID-19 Tanı Laboratuvarı olan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nda yapılan testlerle Covid – 19’u yüzde 99 oranında filtre ettiğini üniversite testiyle kanıtlayan ilk marka. Kapalı ortam havasında uzun süre asılı kalabilen ve virüsler dahil tüm kirleticileri filtreleyebiliyor.
Farklı büyüklükteki mekanlarda kullanılabilecek, N100 SDS, N90 SDS, N100, N90, N80 olmak üzere beş farklı tipte cihazımız var. 100 metrekareden başlayarak 300 metrekareye kadar olan tüm kapalı ortamlarda havayı filtreleme imkanı sağlıyoruz. Bu açıdan bakıldığında Froumann’ın okul, hastane ve postane gibi kamuya açık alanlar için önemi daha da belirginleşiyor.”
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?