4 Nisan 2015 tarihinde yasalaşan tasarıya göre; zorunlu kapsamlarda Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmayan işçilerin fabrika sahalarında çalışması yasaklanmıştır.
Yalıtım sektörünün öncü kuruluşlarından ODE YALITIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. sektör liderliğinin verdiği sorumlulukla Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 2018/1 No’lu genelgesinin 6. maddesine uygun olarak Üretici Firma Sosyal Sorumluluk Projesi için elini taşın altına koymuştur.
Sosyal Sorumluluk projemize başvuran Yalıtım çalışanları ve firmalarımız, yetkili belgelendirme kuruluşu ALBERK QA ULUSLARASI TEKNİK KONTROL VE BELGELENDİRME A.Ş. tarafından yapılan teorik ve pratik sınavlardan geçmeleri halinde uluslararası geçerli olan Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanacaklardır. Bu kapsamda Yalıtım çalışanlarımız ve fabrikalarımız herhangi bir başvuru ücreti ödemeyecektir.
MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU NEDİR?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilmiştir. 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaşan tasarı, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda da önemli değişiklikler yapmıştır.
Çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren bu değişikliklerin en önemlilerinden biri belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur.
Kanuna göre; “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.”
ÇALIŞAN İÇİN MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Çalışanlar açısından belge sahibi olmanın başlıca avantajı, belge sahibi kişinin ilgili meslekte yetkin olduğunu kanıtlamasıdır. Bu sayede vasıflı işçilerle, vasıfsız işçiler belirlenmiş olacak ve çalışma şartları, bu doğrultuda yeniden düzenlenebilecektir.
Belgesiz işçi çalıştırmanın yasak olması nedeniyle belge sahibi işçilere yeni iş fırsatları doğacaktır. Ayrıca, uluslararası geçerliliğe sahip Europass belge sayesinde, belge sahibi çalışanlar yurt dışında da çalışma imkânları bulabilecektir. Belge sahipleri prim teşvikiyle işverenine önemli maliyet avantajı sunacak olup, bu durum işe alınmada tercih sebebi oluşturacak ve çalışma şartlarına olumlu olarak yansıyacaktır. Öte yandan halen çalışmakta olan işçilerimiz için 12 aya kadar işveren prim payı ödemesi de bu teşvik kapsamındadır.
Belge sahibi meslek erbabının ilk kez işe yerleştirilmesinde ise SGK primlerinde özel uygulamalar olup, 54 aya kadar değişen zaman diliminde teşvik uygulaması mevcuttur.
PROJE KAPSAMINDA MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NASIL ALINIR?
Proje kapsamında ustalarımız ODE YALITIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. desteğinde MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) başvurusu için bir ücret ödemeden Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavlarına girebilecektir. Proje kapsamında başarılı olan ustalarımızın sınav ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır (Devlet Teşvikinden). Bu mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen ustalarımız, ön başvurularını aşağıdaki bağlantı üzerinden yaparak süreçlerini başlatabilirler. Ön başvuru ALBERK QA ULUSLARASI TEKNİK KONTROL VE BELGELENDİRME A.Ş.’ye ulaştıktan sonra, bahsi geçen firma tarafından başvuru yapan adaya daha detaylı bilgi verilecek ve başvuru sürecinin tamamlanması sağlanacaktır. Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra başvuru yapan adaya sınav tarihi ve saati bildirilecektir. Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşu ALBERK QA ULUSLARASI TEKNİK KONTROL VE BELGELENDİRME A.Ş. tarafından ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan aday, MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dâhilinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı, MYK tarafından düzenlenerek adaya ulaştırılacaktır.
SINAV DUYURUSU VE TARİHİ NASIL BİLDİRİLİR?
Belge almak için başvuru yapan adaylara sınav tarihi ve saati telefonla aranarak ve kısa mesajla bildirilecektir. Sınava katılarak başarılı olan adaylara MYK tarafından düzenlenen belgeleri, yetkili kuruluş tarafından imza karşılığında teslim edilecektir.
SINAV İÇİN GEREKLİ MALZEME VE ARAÇ GEREÇLER NELERDİR?
Adayın sınava girerken yanında kimlik belgesini (nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport) bulundurması zorunludur. Bunun dışında sınav için gerekli olan tüm araç gereç ve dokümanlar sınav merkezlerinde adaylara verilecektir.
ALBERK QA TEKNİK A.Ş.’nin HANGİ İLLERDE SINAV MERKEZLERİ BULUNMAKTADIR?
Alberk QA Teknik firması, MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş ALMANYA (DAKKS), AMERİKA(IAS) ve TÜRKAK Akreditasyonlarına sahip uluslararası denetim ve sertifikalandırma kuruluşudur. 26 ülkede ofisleri bulunan Alberk QA’in Türkiye’de 12 ofis ve sınav merkezi, 21 ilde ise sınav yapıcı ve daimi personeli bulunmaktadır.
Aşağıdaki sınav merkezlerinde ve atölyelerinde ilgili kapsamlar dahilinde sınav açılabilecektir. Bununla beraber fabrikalarda da sınavlar açılabilmektedir.
ADANA, ANTALYA, ESKİŞEHİR, İSTANBUL ,İZMİR, KONYA, MERSİN-TARSUS, SAMSUN, ŞANLIURFA,TEKİRDAĞ-ÇORLU
HANGİ KAPSAMLARDA BAŞVURU YAPILABİLİR?
MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından Su Yalıtım kapsamında aşağıdaki alanlarda başvuru kabul edilmektedir.
Su Yalıtımcısı-Seviye 3
BAŞVURU
Başvuru için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.
http://www.qameslekiyeterlilik.com/sinav/basvuru/
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?