İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

İklimlendirme ihracatında artış mayıs ayında da sürdü

İklimlendirme Sanayi ihracatı mayıs ayında yüzde 16,7 artışla 473 milyon dolara ulaştı. Böylelikle yılın 5 aylık ihracat geliri de 2 milyar 203 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektör ihracatı yılın ilk 5 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 oranında büyüdü. 
 
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, sektörün ihracatın büyümeye devam ettiğini söyleyerek, 2019 yılı sonu ihracat hedeflerinin 5 milyar doların üzerine çıkmak olduğunu ifade etti. Türk İklimlendirme sektörünün global pazardaki payını yüzde 1’e çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Şanal, Avrupa ülkeleri, Rusya ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere 180’den fazla ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. Şanal, “İhracat çıtamızı yükseltmek, global Pazar payımızı arttırmak ve ihracat yelpazemizi genişletmek hedefi ile uzak pazarları gözlem altına aldık. Güney Amerika ve Afrika ülkelerine ticari heyet organizasyonları düzenleyerek oralarda var olabilmenin alt yapısını oluşturuyoruz. 2019 yılında İSİB’in yoğun bir takvimi var. Avrupa, Afrika, Uzak Doğu, Rusya ve Türki Cumhuriyetler ile Arap bölgesindeki pek çok ülkede sektörel fuarlara info standı açıyoruz. Üyelerimize ve ziyaretçilerimize stantlarımızı kullanma imkanı veriyoruz. İSİB olarak ihracatçımızın her zaman yanında olacağız” dedi.
 
“Tüm ürün gruplarında artış var”
Sektör ürünlerinin nitelikli ve teknolojisi yüksek ürünler olduğuna da dikkat çeken Şanal, 2018 yılı Mayıs ayında 406 milyon Dolar olarak gerçekleşen sektör ihracatının 2019 yılı Mayıs ayında 473 milyon dolara çıktığını ve yüzde 16,7 oranında bir artış yakalandığını belirtti. İhracat değerinde en çok artışın yüzde 44 ile klimada yaşandığını söyleyen Şanal, bunu yüzde 30,66 ile havalandırma, yüzde 30,36 ile yalıtım, yüzde 23,68 ile soğutma, yüzde 17,50 ile tesisatın takip ettiğini, ısıtmada ise miktarda artış olmakla birlikte değer bazında yüzde 4,57’lik bir daralma olduğunu ifade etti.
 
Sektör ihracatının sadece dolar bazında değil kg bazında da artış gösterdiğini söyleyen Şanal, Mayıs ayında miktar bazında yüzde 22,31 oranında, ocak-mayıs döneminde ise 10,13 oranında artış gerçekleştiğini kaydetti.  Şanal, “Sektörün ürün gruplarına baktığımızda da her alanda yükseliş yaşandığını görüyoruz. Isıtmada dolar bazında yüzde 5,93, soğutma ürünlerinde yüzde 31,75, klimada yüzde 28,27, tesisat elemanlarında 34,27, havalandırma ürünlerinde yüzde 29,49 ve yalıtım ürünlerinde de yüzde 40,91 oranında ihracat artışı gerçekleşti. Sektörümüz son 3 yıldır ihracattaki yükseliş trendini düzenli bir şekilde sürdürüyor. Tüm amacımız her geçen yıl daha fazla ihracat ve daha fazla ülkede Türk iklimlendirme ürünlerini görebilmek. Bu nedenle, ihracatçılarımızla birlik ve beraberlik içinde yolumuza devam edeceğiz” dedi. 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-