İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

Türkiye’nin İlk ve Tek AMCA Akreditasyonuna Sahip Aironn Fan Performans Test Laboratuvarı Lansman Toplantısı Düzenlendi

Aironn Fan Test Laboratuvarı AMCA akreditasyonu lansman toplantısı, 18 Eylül 2019 tarihinde Sheraton Grand Ataşehir Otel’de düzenlendi.
Aralarında uluslararası katılımcıların da bulunduğu etkinliği yaklaşık 300 kişi izledi. Sunuculuğunu Murat Atıl’ın üstlendiği gecenin açılış konuşmasını Aironn adına Uğur Akgül gerçekleştirdi. “AMCA akreditasyonuna sahip olmak bizim için çok büyük bir onur. Bu topluluğu burada görmek de AMCA akreditasyonu kadar değerli. Yoğun programınızda bizi yalnız bırakmayıp gecemize katılım gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz” diyen Akgül’ün ardından dünyada fan alanında en önemli otorite olarak kabul edilen AMCA (Uluslararası Hava Hareketi ve Kontrol Birliği)’nın Teknik Koordinatörü Nazme Mohsina, sunumunda şu bilgileri verdi: “AMCA, uluslararası çalışan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Misyonumuz, dünyadaki AMCA üyeleri adına hava sistemler bilgi ve teknolojisini geliştirmek ve endüstrinin uluslararası bütünlüğünü tesis etmek. Amerikalı 11 fan üreticisi, haksız rekabeti ve fabrikaların kapanmasını önlemek amacıyla ilk kez 1917 yılında toplantı yapmışlar ve kendilerine National Association of Fan Manufacturer (NAFM) ismini vermişlerdir. 1930’larda NAFM, üretici firmalara ‘Sertifikalı Ürünler’ adı altında etiketler vermek bu üreticilerin süreçlerinde test ve analizin gelişmesini sevk etmek amacıyla üye profilini genişletmeye başlamıştır. 1955 yılında ise artık NAFM, ismini, iklimlendirme ve havalandırmayı birleştirmek amacıyla AMCA (Air Moving and Conditioning Association) olarak değiştirmiştir. 1970 yılında damper, menfez ve panjurları da ürün listesine eklemesinden sonra ismi AMCA (Air Movement and Control Association) olarak bir kez daha değiştirmiştir.” Dünyada birçok AMCA üyesi kurum, kuruluş ve bireylerin mevcut olduğunu söyleyen Mohsina, “Bu kurumlar bir araya gelerek AMCA çatısı altında havalandırma sistemleri bilgisini ilerleterek endüstriye yardımcı olmaktadır. Aironn, AMCA çatısı altında bu ilerlemeye yardımcı olan kurumlar arasındadır. AMCA, başta fanlar olmak üzere menfez, damper gibi havalandırma sistemlerinde kullanılan ekipman ve ürünlerin test, kontrol ve ölçüm değerlerini gerçekleştirerek ürü seçim çıktılarını, enerji verimliliğini, ses seviyelerini, genel performans vb. gibi konuları inceleyerek değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda ürünlerin belirtilen performans değerlerine göre sertifikasyon süreci başlatılır. Bunun yanında bu ürünlerin test, kontrol ve ölçüm değerlerinin ölçülmesi amacıyla kurulmuş test düzeneklerine akreditasyon vererek dünya çapında ilgili standartlara göre testlerin yapılmasını kolaylaştırır” dedi. AMCA’nın Illionis, New York, Fransa, Dubai, Kore ve Malezya’da bağımsız laboratuvarları olduğunu söyleyen Mohsina, AMCA’nın dahili ve harici olarak hava sistemleri ve sertifikasyon bilgisini teşvik etmek amacıyla eğitimler düzenlediğini de sözlerine ekledi. Mohsina, AMCA Spec Check™ mobil uygulamasının App Store ve Google Play Store’dan yüklenebileceğini belirterek konuşmasını sonlandırdı. 
 
Mohsina’nın ardından Aironn Genel Müdür Yardımcısı ve Ar-Ge Bölüm Başkanı Efe Ünal firmanın akredite test laboratuvarının kurulum fazları ve devam eden projeleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında Ünal, “Bu süreçte hayal ettik, çok çalıştık ve başarıya ulaştık. İzmit’teki fabrikamızda AMCA 210-16’ya göre kurmuş olduğumuz test düzeneği AMCA tarafından akredite edildi ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. AMCA 210-16 standardının içinde toplam 17 tane figür bulunuyor, yani 17 farklı şekilde ölçüm yapılabiliyor. Biz bunlardan Figür 13’ü tercih ettik ve bu kapasitede dünya üzerinde tek Figür 13 akreditasyonuna sahip olduk” dedi. Test düzeneği kurulum sürecinin tasarım ve planlama ile başladığını söyleyen Ünal; tasarım ve planlamayı; Aerodinamik Tasarım, Mekanik Tasarım, Sensör ve Güç Sistemleri ve Scada olmak üzere 4 ana grupta ele aldıklarını belirtti ve test düzeneği hakkında detaylı teknik bilgiler verdi. 
 
AMCA 210-16 standardı hakkında katılımcıları bilgilendiren Ünal, “AMCA 210-16 standardı; hava akış hızları, statik ve toplam basınç, debi, elektrik güç tüketimi, fanın zamana bağlı dönme hızı, hava yoğunluğu, fan verimliliği gibi aerodinamik performans açısından önemli değerlerin ölçümü için test yöntemlerini içerir. Bu standart tasarım, üretim veya sahada kullanılacak ürünlerin test edilmesini sağlayan laboratuvarın oluşturulmasına yardımcı olmaktadır. Aksiyal, radyal, santrifüj fanlar gibi birçok fan çeşidi bu test düzeneklerinde test edilmektedir. Bu ürünler test edildikten sonra doğrulanır ve sertifikasyon süreci tamamlanır” dedi. 
 
Ünal, Aironn’un devam eden projeleriyle ilgili ise şunları söyledi: “AMCA 300-14 Çınlama Odası Tasarımı, AMCA 250-12 Jet Fan İtki Düzeneği Akreditasyonu devam eden projelerimiz arasında. Bunların yanında yeni ürünler ve makine tasarımları da geliştiriyoruz. TÜBİTAK 1507 sayılı teşvik kapsamında, bir yıldır üzerinde çalıştığımız çınlama odası çok iddialı proje; Türkiye’de en büyük çapa ve debiye sahip fanların 50 Hz frekansta akustik ölçümünü yapabilecek, Türkiye’deki en büyük çınlama odası olma yolunda ilerliyor ve tamamlanmak üzere.”
 
Ünal’ın sunumunun ardından geçilen soru-cevap bölümünde konukların soruları yanıtlandı. Soruların bitiminde değerli proje mühendislerimizden Bahri Türkmen, Abdullah Bilgin, Ağaoğlu Şirketler Grubu Elektromekanik Müdürü Tevfik Ay ve Hill International Mekanik Koordinatörü Şinasi Karaoğlu Türkiye’nin İlk ve Tek AMCA Akreditasyonuna Sahip Aironn Fan Performans Test Laboratuvarı hakkında görüşlerini bildirdi. 
 
Bahri Türkmen, “Bir Türk mühendisi olarak, Aironn’un kuruluşundan bugüne kadar olan çalışmalarını gururla ve heyecanla izliyorum. Aironn Fan Performans Test Laboratuvarı’nın AMCA tarafından akredite edildiğini duyduğum an çok heyecanlandım ve kıymetli Yasemin Akgül’ü arayarak kendisini tebrik ettim ve gurur duyduğumu belirttim. 44 yıl boyunca dünyanın birçok ülkesinde proje yaptım. Bu projelerde gördüğüm sorunlardan biri, Türkiye’de imal edilen malzemelerin uluslararası sertifikalara sahip olmaması sebebiyle yurtdışında kabul görmemesiydi. Bundan sonra yalnızca Aironn tarafından değil, Türkiye’de imal edilen tüm fanlar, uluslararası bir sertifikaya sahip olacağı için yurtdışında da kabul görecek, böylece Türk mühendisliği ve endüstrisi gelişim gösterecektir. Test laboratuvarının kurulmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi. 
 
Türkmen’in ardından Tevfik Ay şu açıklamalarda bulundu: “Aironn ile kurulduğu ilk günden itibaren yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yerli bir firma olması, çalışmamızda büyük bir faktördü ama bundan çok daha önemli başka bir faktör vardı. Yabancı firmalar sözleşmeyi imzaladıktan sonra çalışabileceklerini söylüyor, Aironn ise diğer firmalardan farklı olarak daha sözleşmeyi imzalamadan proje gruplarımız ve mimarlarımızla proje üstünde çalışıyordu. İşte Aironn, bu noktada farkını ortaya koydu, sözleşme imzaladıktan sonra da yine aynı özveri ve profesyonellikle çalışmalarını gerçekleştirdi. Özellikle Maslak 1453 projemiz, çok zor bir projeydi. Bu projede bulunan 15 katlı ve 450.000 m2 kapalı otoparkın arka tarafı tamamen toprağa temas ediyordu, ön tarafında ise konutlar yer alıyordu ve çok az menfez alanımız vardı. Tüm bu zorluklara rağmen Aironn, gayet başarılı bir performans gösterdi, sistemi çalıştırdı ve testler başarılı oldu. Bu çalışmalarından dolayı Aironn ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.”
 
Abdullah Bilgin, “Bu akşam aldığım bu mutlu haber sebebiyle Aironn’u tebirk ediyorum. Bizler tasarımcıyız, ne kadar mükemmel tasarım yaparsak yapalım koyduğumuz ekipmanın tasarımda belirlenen kriterleri sağlaması, o yapının başarısını gösterir. Dolayısıyla yerli imalat sektöründe, ürünlerin performansını ölçüp sonuçlarını değerlendiren ancak bu ürünleri geliştirmeyen imalatçılarımızın yabancı markalarla rekabet etmeleri zordur. Aironn’un yüzde 100 yerli bir firma olarak AMCA tarafından akredite bir laboratuvar kurmuş olması, mükemmel bir başarı. Aironn firmasını bu başarısından ötürü gönülden kutluyor ve bu başarısına yenilerini ekleyeceğine inanıyorum” diye konuştu.
 
Şinasi Karaoğlu ise görüşlerini, “Aironn’un Fan Performans Test Laboratuvarının AMCA tarafından akredite edilmesi, hem ülkemiz hem sektörümüz için çok önemli bir gelişme. AMCA akreditasyonuna sahip Aironn Fan Performans Test Laboratuvarı, ürün seçiminde projecilerimize çok yardımcı olacak. Sektörümüze böyle güzel katkı koyduğu için Aironn ve güçlü mühendis ekibine çok teşekkür ediyorum” şeklinde dile getirdi. 
 
Değerli mühendis ve tasarımcıların görüşlerinin ardından, günün anısına konuşmacıların plaketlerini vermek üzere yangın mühendisliği duayeni Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç sahneye çıktı. Plaket takdiminin ardından Aironn’un Prof. Dr. Kılıç için özel olarak hazırladığı video gösterimi yapıldı. Duygulu anlar yaşayan Kılıç, Aironn’a bu güzel sürpriz için teşekkür ederek şunları söyledi: “Bir ülkenin sürdürülebilir, özgür ve kalkınmış bir ülke olabilmesi için iki önemli unsur vardır. Bunlardan biri eğitim, ikincisi ise üretimdir. Eğitim ve üretim bir kuşun iki kanadı gibidir, ikisi birden olursa ancak kuş uçar. İşte bu iki kanadı olmayan ülkeler kalkınamaz. Eğitim ve üretimin ortak bir ihtiyacı vardır: Kalite. Kalitesiz eğitim, cehaleti getirir, ülke cehalete sürüklenir. Kalitesiz üretim ise sürdürülebilirliği engeller ve ülke yerinde sayar. Özellikle üretim konusundaki kalite, ürünlerin uluslararası belgelere, uluslararası standartlara uygun hale gelmesine bağlıdır. Mustafa Kemal Atatürk: ‘Her fabrika bir kaledir’ der. Bu sözdeki ‘kale’, ülkenin korunması, savunması ve kendi kendine yeterli olması anlamına gelir. Fabrikalarımız, yani kalelerimiz çoğaldıkça, ülke daha özgür, daha müreffeh hale gelir. İşte bu konuda Aironn, yeni bir kale kurdu ve o kaleyi, kuşun kanadının biri olan üretim kanadında, belli bir noktaya getirdi. Yerli üretim; istihdam sağlamak, ülkenin borçlarını azaltmak, işsizliği önlemek demektir ama sadece bunlarla kalmaz. Yerli malı demek, o ülkede üretilen hammaddeyi kullanmak, o ülkenin yan sanayisinin gelişmesi demektir. Mesele tek başına fan değil, önemli olan o fanın içerisindeki parçalarda yerli hammaddeyi kullanmaktır. İşte Aironn, sadece bir kale kurmakla kalmamış, bu kaleyi uluslararası kaliteye taşımıştır. Bu başarıları için başta Yasemin Akgül, Uğur Akgül ve Efe Ünal olmak üzere tüm Aironn ekibine teşekkür ediyor, böyle bir laboratuvarı ülkemize kazandırdıkları için kendilerini tebrik ediyorum. Türkiye’de devlet fabrikaları özelleştirilir, özel fabrikalar ise satılır. Dileğim; Aironn’un kalesi satılmadan, daha da büyük başarılara imza atması ve markanın çok daha güzel yerlere gelmesidir.”
 
Günün anısına Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç’a hediyesini takdim etmek üzere sahneye gelen Aironn Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Akgül, “Bugün buradayız. Çünkü biz yola çıkarken yüreklerimizi dolduran büyük bir hayalimiz vardı ve Türkiye için, yangın mühendisliği disiplini için o çok kıymetli şahsiyet, Abdurrahman Hocamız, bize inandı ve hep yanımızdaydı. Ona şükranlarımızı sunuyoruz” dedi ve Prof. Dr. Kılıç’a hediyesini takdim etti. 
 
“Fan Nedir?” sorusunu cevaplamak üzere sahneye çıkan Yasemin ve Uğur Akgül’ün 7 yaşındaki oğulları Uğur Efe Akgül, “Aironn demek fan demek. Bilgisayarda oyun oynamak yerine Sketchup’ta fan çizmek demek” diyerek gelecekte başarılı bir mühendis olacağının sinyallerini verdi. 
 
Alkışlarla uğurlanan Uğur Efe Akgül’ün ardından tekrar sahneye çıkan Yasemin Akgül, tüm katılımcılara teşekkürlerini “Henry Ford ‘Başaracağınıza da inansanız, başaramayacağınıza da inansanız haklı çıkarsınız’ demiş. Biz başaracağımıza olan inancımızla yola çıktık ve bugün buradayız. Bu yolda da, başarımızı kutladığımız bu günde bizleri yalnız bırakmadınız, gönülden teşekkür ediyoruz” diyerek dile getirdi. 
 
Akgül’ün konuşmasının ardından Aironn ekibi sahneye çıkarak, firmanın arkasındaki motivasyon kaynağı muhteşem gücü göstermek üzere, izleyenlere sırtlarını döndü ve tüm salonu görüntüleyecek biçimde Selfie çubuğu ile fotoğraf çekti. 
 
Fotoğraf çekiminin ardından kokteyl ve akşam yemeğinde katılımcılar canlı müzik eşliğinde keyifli vakit geçirdi.
 
Aironn lansmanAironn ekibi lansmanAbdurrahman Kılıç Yasemin Akgül
 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-