Pompa sektörünün inovatif markası Masdaf tarafından kurulan ve kurulduğu tarihten buyana birçok eğitim ve seminere imza atan Mas Academy, “Pompa Teorisi ve Pompalarda Enerji Verimliliği Semineri” ile Eskişehirli iş ortaklarıyla buluştu.
Masdaf Endüstri Satış Yöneticisi Sibel Akan seminerde gerçekleştirdiği sunumda “Pompa Teknolojilerindeki Ecodesign Uygulamaları”na dikkat çekti. Akan, “Dünyadaki toplam elektrik enerjisi tüketiminin %20’si endüstri tarafından, endüstriyel elektrik enerjisinin ortalama %30’u ise pompalar tarafından tüketiliyor. İyi bir sistem tasarımı ve doğru pompa seçimi ile endüstride tüketilen enerjinin %30’undan tasarruf etmek mümkün” dedi.
Pompa sektörünün inovatif markası Masdaf’ın eğitim platformu olan Mas Academy, faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Masdaf, Mas Academy kapsamında Eskişehir Divan Hotel’de geçekleştirilen “Pompa Teorisi ve Pompalarda Enerji Verimliliği Semineri”nde Eskişehirli iş ortaklarıyla buluştu. Masdaf bayileri, servisleri ve mekanik tesisat mühendislerinin yoğun katılımlarıyla gerçekleştirilen seminerde; Masdaf İş Geliştirme Müdürü Ahmet Yılmaz, “Endüstriyel Tesislerde Pompa Uygulamaları”nı, Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Hüseyin Takmaz, “Endüstriyel Tesislerde Kullanılan Yangın Pompaları ile Hidroforlarda Bakım ve Doğru İşletmenin Önemi”ni, Endüstri Satış Yöneticisi Sibel Akan ise “Pompalarda Enerji Verimliliği ve Ömür Boyu Maliyet Analizi”ni anlattı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Masdaf İş Geliştirme Müdürü Ahmet Yılmaz, Masdaf’ın Türkiye pompa sektörüne kazandırdığı ilkler hakkında bilgiler verdi. Yılmaz “Masdaf kuruluşundan bu yana sürdürülebilir olmayı hedefledi. Bu kapsamda tüm süreçlerine müşterilerinin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda yön verdi. “Sürdürülebilir olmak” felsefesiyle geleceğe yatırım yaptı ve Türkiye pompa sektöründe birçok ilke imza attı. Bu kapsamda; 1991 yılında Türkiye’de ilk kez “Endüstriyel Tip Hidrofor Üretimi”, 1996 yılında ise Türkiye’de İlk “Kapalı Genleşme Tankı” üretimini başlattı. 2000 yılında NEPA standartlarına uygun yangın pompası, 2002 yılında ise Türkiye’de İlk kez “Kendinden Emişli Atık Su Pompası” üretimi yapan firma oldu. 2009 yılında yangın pompalarını Türkiye’de ilk kez UL Listed / FM Approved sertifikalarıyla belgelendirdi. Türkiye’de santrifüj pompalarda gerçek NANDO akreditasyonlu ATEX sertifikasının ilk sahibi de yine Masdaf oldu” dedi.
Yılmaz ayrıca endüstriyel tesislerdeki pompa uygulamalarını sektörel olarak değerlendirdi ve standartlar hakkında bilgiler verdi. Yılmaz, “Pompa seçimi yapılırken pompanın endüstriyel kullanıma ve şartnameye uygun olmasına dikkat edilmelidir. Örneğin Petrol endüstrisinde kullanılan santrifüj pompalar, API 610 ve Atex normlarına uygun olarak seçilmelidir. Demir- Çelik tesislerinde ise genel olarak Atex’li pompaya ihtiyaç duyulmaz. Ağaç sektöründe de yangın grupları büyük önem teşkil eder. Sistemin, UL-FM veya NFPA yangın standartlarına uyan pompalardan seçilmesi gerekir. Gıda sektöründe yapılacak seçimlerde ise bitkisel yağın, vinterize işlemine tabi tutulup tutulmayacağı önemlidir. Çünkü vinterize işleminde kullanılan ve parlayıcı özelliği olan Hekzan nedeniyle pompa teknolojilerinin Atex standartlarında olması gerekir. Kimyasal madde pompalama hizmetlerinde ise genel olarak düşük debi-düşük basınç uygulanması nedeniyle DN 100-150 altındaki uçtan emişli seriler tercih edilmelidir. Burada sızdırmazlık sağlamak ve kimyasal korozyon ile baş etmek önemlidir” dedi.
Yılmaz’ın konuşmasının ardından sunumunu gerçekleştiren Masdaf Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Hüseyin Takmaz ise endüstriyel tesislerde kullanılan yangın pompaları, proses pompaları ve hidroforlarda arıza, bakım ve doğru işletilmenin önemine dikkat çeken bir sunum gerçekleştirdi. Takmaz, “Periyodik bakımla işletmelerdeki verimsiz pompa sistemlerinden kaynaklanan enerji tüketiminde önemli oranda tasarruf sağlanmak ve CO2 emisyonlarını azaltmak mümkündür” dedi.
Seminerin ikinci yarısında sözü alan Masdaf Endüstri Satış Yöneticisi Sibel Akan “Pompalarda Enerji Verimliliği ve Ömür Boyu Maliyet Analizi”ni anlattı. Akan, “Ecodesign Uygulamaları ilk olarak Elektrik Motorlarında ve Pompalarda başladı. Çünkü üretilen toplam elektriğin yaklaşık yarısı, sanayi sektöründe, sanayi sektöründe kullanılan elektriğin %70’i ise elektrik motorları ile harcanıyor. Dünyadaki toplam elektrik enerjisi tüketiminin %20’si endüstri tarafından, endüstriyel elektrik enerjisinin ortalama %30’ u ise pompalar tarafından tüketiliyor. İyi bir sistem tasarımı ve doğru pompa seçimi ile endüstride tüketilen enerjinin %30’undan tasarruf etmek mümkün. Bu oran Amerikan Hidrolik Enstitüsü ve EUROPUMP tarafından da destekleniyor.” dedi. Akan, elektrik motorlarındaki verimlilik sınıfı ve çark çapının, enerji sarfiyatına etkisini örneklerle açıkladı.
Konuşmasında sistemlere pompa seçimi yapan tasarımcıların önemine de dikkat çeken ve bilinçli kullanıcıyı tanımlayan Akan, bilinçli kullanıcı; prosesindeki akışkan transferi gerekliliklerini bilen, sistemini olması gereken kurallar neticesinde tasarlamış (tasarımcı için), sistem eğrisini en yakın değerlerde hesaplayıp bu verilere göre pompa işletmesini sağlayan kişidir” dedi. Akan, sunumunu “Pompa Teknolojilerinde Sahip Olma Maliyeti ve Ömür Boyu Maliyet (LCC) Analizi” örnekleriyle tamamladı.