Doğalgaz giderinin düşürülmesinin aracı olarak bilinen premix yoğuşmalı kombiler, verimlilikten çevre etkisinin azaltılmasına kadar bir çok fayda sağlıyor. Termo Teknik yetkilileri, premix yoğuşmalı kombinin avantajlarını anlattı.
Premix yoğuşmalı kombiler yüksek verim değerlerine sahiptir. Ortalama bir premix yoğuşmalı kombi ile yoğuşmasız (konvansiyonel) kombi arasındaki verim farkı yaklaşık yüzde 20’dir.
Avrupa’da 2015 yılında, ülkemizde ise 2018 yılı Nisan ayında ERP yönetmeliği kapsamında yoğuşmasız (konvansiyonel) kombi üretimine son verilmiştir.
Premix Yoğuşmalı kombiler ile konvansiyonel (Yoğuşmasız) kombiler arasındaki önemli farklar şunlardır:
Premix yoğuşmalı kombi
Premix yoğuşmalı kombiler yanma için en ideal ön gaz/hava karışımı sayesinde en düşük gaz tüketimine sahip yoğuşmalı kombilerdir. Yarı yoğuşmalı ve yoğuşmasız kombilerde ise bu özellik bulunmaz.
Bir başka yoğuşmalı kombi tipi ise daha düşük verimli, üç eşanjörlü (yarı yoğuşmalı) kombilerdir. Bu kombiler sadece atık gazın ilave bir eşanjörden geçirerek verim elde etmeye çalışır. Çalışma prensiplerine bakıldığında, üç eşanjörlü kombiler premix yoğuşmalı kombilerin verimine ulaşamazlar.
Düşük yakıt tüketimi = tasarruf
Premix yoğuşmalı kombiler gaz/hava ön karışımlı tasarımları sayesinde, bu özelliğe sahip olmayan kombilere göre çok daha ideal yanma değerlerine sahiptirler. Isıtma ihtiyacına göre minimum ve maksimum fan devri aralığında bu karışım oranını muhafaza ederek tasarruf sağlarlar.
Yüksek verim
Konvansiyonel (Yoğuşmasız) kombiler en yüksek verim değerine ancak yüksek sıcaklıklarda (80°C) ulaşabilmektedir. 80°C değeri ise çok soğuk kış günleri haricinde evlerimizde çoğunlukla kullanmadığımız bir ısıtma değeridir. Yoğuşmasız (konvansiyonel) kombilerin bacasından atılan atık gaz sıcaklığı 110-130 °C’ye ulaşmaktadır. Bacadan atılan bu yüksek sıcaklık, kombinizin harcadığı enerjinin/yakıtın bir kısmının bacadan dışarıya atıldığının kanıtıdır. Oysa premix yoğuşmalı kombiler, içlerindeki yapı sayesinde atık gazı bacasından tahliye etmeden önce sistem içerisinde dolaşan dönüş suyu ile buluşturarak tesisatınıza geri kazandırır; böylelikle bacadaki atık gazın sıcaklığı 50-60°C’ye düşer ve buradaki enerji sisteme geri döndürülür.
Daha çevreci
NOx değeri, uluslararası standartlara göre hava kirliliğini ifade eden en önemli değerlerdendir ve hava kirliliğine sebep olan tüm cihazların bir NOx değeri mevcuttur. Premix yoğuşmalı kombilerde NOx Class 6 seviyesi (atık gaz emisyonu) iken, yoğuşmasız kombilerde bu değer sadece Nox Class 3’te kalır.
LOGIC Premix Yoğuşmalı Kombi
Termo Teknik, 2011 yılından bu yana Türk tüketicisine Avrupa standartlarında bir ısınma deneyimi yaşatma hedefiyle İngiltere’de 110 yıllık tecrübe ve 6 Sigma ile üretilen; yüzde 94’e varan mevsimsel verimliliğe sahip olan LOGIC Premix Yoğuşmalı Kombi’yi sunmaktadır.
LOGIC serisi Yoğuşmalı Kombiler enerji verimine göre tek başına A sınıfı enerji verimliliğine sahiptir. Aynı zamanda en düşük atık gaz seviyesi olan NOx 6 Class ile çevrecidir. LOGIC Kombiler modülasyonlu oda termostatı ve dış hava sensörü ile kullanıldıklarında istenilen oda sıcaklığının (önerilen 20-22°C) üzerinde ihtiyaç dışı sıcaklıklara çıkmasını önleyerek A+ enerji verimliliğine ulaşabilirler. Hatayı sıfıra yakın bir düzeye indiren 6 Sigma Yönetim Sistemi ile üretilen LOGIC, tüketiciye en az sarfiyat ile evinin tüm noktalarına ulaşan ısınma konforu ve iki musluktan aynı anda sıcak su almaya yetecek kadar yüksek sıcak su kapasitesi (dakikada 16,9 lt) sunar.
Daha sessiz
LOGIC premix yoğuşmalı kombiler, eşanjörlerindeki özel iç yapıları ve fanlarındaki modülasyon özelliği sayesinde konvansiyonel kombilere göre çok daha sessizdirler.
Dar alana montaj: Sadece 39,5 cm genişliği ve 2,5 mm montaj mesafesi ile mutfak gibi dar alanlarda bile kolay kurulum sağlanır
ErP standardında
Termo Teknik tarafından Türkiye’ye sunulan LOGIC Yoğuşmalı Premix Kombi ErP (Energy Related Products- Enerji İlişkili Ürünler) yönetmeliğine uygun standartlara sahip bulunuyor. İngiltere’de bir milyon adetten fazla kullanıma sahip olan LOGIC Yoğuşmalı Kombi 2015 yılından beri ErP’ye uygun olarak üretiliyor.
Enerji Etiketlemesi
ErP Yönetmeliği ile enerji tüketimi ve karbondioksit salınımının global bir çerçevede azaltılması amaçlanıyor. Yönetmelik ile 0 – 70 kW kapasite aralığındaki sıvı ve gaz yakıtlı cihaz ısıtma ürünlerinin enerji verimliliklerini gösteren ürün etiketlerinin detaylı olarak hazırlanarak ürün ve/veya ambalaj üzerinde konumlandırılması ve bu ürünlerin NOx emisyonunun 56 mg/kWh’nın altında olması zorunlu hale geliyor.
Termo Teknik, enerji verimliliğini artıran, tasarruf sağlayan ve ısıtma sistemlerini daha çevreci hale getiren düzenlemeyi destekliyor.