İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

MECHTALKS PANDEMİ VE İKLİM KRİZİ KARŞISINDA BİNA YAPIMININ GELECEĞİNE IŞIK TUTTU

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD), Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği (MTMD) ve Borusan Grup şirketlerinden Borusan Mannesmann ev sahipliğinde gerçekleştirilen MechTalks etkinlikler serisinin ilki düzenlendi. İklim ve pandemi ekseninde mekanik tesisat sektörüne odaklanan etkinlik, ufuk açıcı fikir paylaşımlarına ev sahipliği yaptı.
 
TTMD, MTMD ve Borusan Mannesmann işbirliği ile hayata geçen Mechtalks etkinliklerinin ilki “İklim Krizi ve Pandemi Döneminde Bina Mekanik Sistem Adaptasyonu” teması ile 25 Kasım 2021’de düzenlendi. Sektörün değerli isimleri Filiz Pehlivan, Dr. Mustafa Bilge, Burak Rıza Toraman’ın panelist olarak yer aldıkları etkinlikte AKUT Kurucusu Nasuh Mahruki de konuk konuşmacı olarak sunum gerçekleştirdi. Etkinliğin moderatörlüğünü ise sunucu Merve Yıldırım üstlendi. 
 
Artık harekete geçme zamanı!
 
“Bu son şans: Artık Harekete Geçme Zamanı” sloganını sahiplenen, TTMD Başkanı Meriç Sapçı, MTMD Başkanı Hüseyin Erdem ve Borusan Mannesmann İnşaat ve Genel Endüstri Segmenti Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Kuşçuoğlu’nun açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği panelde Sapçı, “Pandemi ve iklim krizinin ortak noktası kirli hava ve kirli havanın en fazla olduğu binalar. Bu noktada bina tasarımlarında büyük evrim yaşanacağını düşünüyoruz. Mechtalks etkinlikleri ile de amacımız pandemi, küresel ısınma ve iklim değişikliği karşısında toplumsal farkındalığı güçlendirmeye katkı sağlamak olacak” dedi.  Erdem ise iklim krizi ve pandemide bina mühendisliği ve mühendislerin önemini vurgularken, “Covid-19 bizlere taze havanın önemini bir kez daha gösterdi. Bu işin profesyonelleri olarak önümüzdeki süreçte taze hava miktarını daha iyi kontrol etmek adına önlemler alacağız. Aynı şekilde kişilerin bu konuda bilinçli olması, yatırımcıların, işverenlerin de bu kritik konuyu bilmeleri ve buna göre önlem almaları gerekiyor” dedi. Dünyayı derinden sarsan pandemi ve artık görmezden gelinemeyecek bir duruma gelen iklim krizi gibi çok kritik iki dış faktör ile karşı karşıya kalındığını belirten Kuşçuoğlu ise, “Borusan Mannesmann olarak derneklerle işbirliği yapmayı, sektörlere ve insana değer katan sivil toplum örgütleriyle kol kola yürümeyi son derece önemsiyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana sahip olduğumuz bu misyonumuzu bugün de Mechtalks gibi değerli işlerle yansıtmaya devam ediyoruz. Mekanik sistemler konusunda insan kaynağımızın gerçekten donanımlı ve deneyimli oluşu ise bizler için çok büyük bir güvence kaynağı” değerlendirmesinde bulundu. 
 
“Binalarımız yüzde 99 oranında doğa olaylarına hazırlıksız”
 
“İklim Krizi ve Pandemi Döneminde Bina Mekanik Sistem Adaptasyonu” başlıklı panelin konuşmacıları arasında yer alan Pehlivan, iklim sistemindeki bazı değişikliklerin geri döndürülemez, bazılarının ise yavaşlatılabilir olduğunu söyledi. Pehlivan sözlerine şöyle devam etti: “Gelecekte yaşayacağımız iklim, şu anda alacağımız kararlara bağlı. Pandeminin iklimle de ilişkisi var. Covid-19 iklim değişikliğinin etkisini azaltmadı, pandemi insanları bilinçlendirmedi. Temiz hava bina sağlığı için çok önemli. İnsanlar kendi yarattıkları kapalı çevrelerde günlük hayatlarının yüzde 90’ınını geçiriyor. Hasta bina sendromu kavramını bilmemiz gerekiyor. Binalarda temiz havayı ulaştıramazsanız bu hastalığı sürdürüyorsunuz. Bu anlamda yapacağımız şeyler var ama en önemlisi bilinci artırmak. Enerji verimliliği yüksek, taze hava odaklı yerler tasarlamamız, bunu yüksek verimli iklimlendirme cihazlarıyla sağlamamız gerekiyor” dedi.
 
Pandeminin başlamasıyla Sağlık Bakanlığı, meslek odaları ve derneklerle bir araya geldiklerini belirten Bilge ise yaptığı konuşmada; “Uluslararası literatürde kapalı ortamda bulaş riskini artıran 9 faktör var. Bu faktörlerden havalandırma oranı, hava dağıtım sistemi, nem ve sıcaklık sektörümüzün odak alanına giriyor. Havayı değiştirebilirsek virüsü seyreltebiliriz. Bu noktada yüksek verimli filtreler kullanmak ve alanları yüzde 40-60 arası nem değerlerinde tutmak önem taşıyor. Kuru hava partiküllerin aşağı inmesini engelliyor. Kapalı alanlarda bunlara göre riski azaltabiliriz. Pandemiden sona tasarımcılara ve uygulamacılara büyük iş düşüyor” dedi. 
 
Mekanik tesisat mühendislerinin iklim krizi ve pandemide sorumluluk alması gerektiği değerlendirmesinde bulunan Toraman, yaptığı konuşmada insanın doğa ile savaşmayı bırakıp, doğanın insana ne söylediğini anlaması gerektiğini söyledi. Toraman, “Binalarımız yüzde 99 oranında doğa olaylarına hazırlıksız. Bugünü bırakıp gelecek odaklı olmalıyız. Eski bilgilerimizi geride bırakıp geleceğe doğru bakmak gerekiyor. Pandemi ve iklim krizine karşı savaş vermeliyiz. Yatırımcılarımızın bilinçli ve vizyoner olmaları gerekiyor. Bina inşaatlarında hızı değil kaliteyi ve sürdürülebilirliği ön plana almak gerekiyor. Bina tasarımı kadar havalandırması da dikkate alınmalı. Her şeye cevap verebilecek sistemler geliştirmeliyiz. Bunu yaparken enerji verimliliğini sağlamalıyız” dedi. 
 
Panelin ardından “Asıl Olan Sürdürülebilirliktir” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Mahruki ise, “Dünyanın kendine ait bir ritmi ve dengesi var. Ancak insan gittiği her yerde ekosisteme zarar veriyor. Gelecek yüzyılda ekosistemler çökebilir, türlerin yaşamı risk altına girebilir. Hepimiz karşılıklı birbirimize bağlı ve bağımıyız. ‘Kazan-kazan’ değil ‘kazan-kazan ve kazandır’ yeni mottomuz olmalı” dedi. 
 
Değişen iklim şartları ve post-pandemi dönemine dair öngörülerin paylaşıldığı etkinliğin sponsorları arasında Grundfos, Birleşim Mühendislik, Daikin, Doğu İklimlendirme, Form, İSİB, Systemair, Trox, Üntes ve Viessmann yer aldı. 
 
Farklı sektörlere değer katacak fikirlerin paylaşımına olanak tanıyan Mechtalks’un önümüzdeki buluşmaları hakkında detaylı bilgiler www.mechtalks.com adresinden alınabiliyor.
 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-