İHRACAT YAPTIĞI ÜLKE SAYISINI 57’YE YÜKSELTEN ALARKO CARRIER, DEĞİŞEN TÜKETİCİ DAVRANIŞLARINA PARALEL OLARAK GELİŞTİRDİĞİ
E-TİCARET PLATFORMUYLA DA SEKTÖRÜNE ÖNCÜLÜK EDİYOR
Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan, zor geçen 2019 senesinde dijital dönüşüme, ürün geliştirmeye ve ihracat pazarlarını genişletmeye odaklandıklarını söyledi.
Hedeflerimiz ve önceki yılın finansal sonuçlarına baktığımızda 2018’in planladığımız gibi geçmediğini söyleyebiliriz. İhracat ciromuzun %15’ini oluşturuyor, burada bir parça büyüme var ancak inşaat ile çok ilintili bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. İnşaat sektöründeki durgunluğun yansımalarını yaşıyoruz. Örneğin, TÜİK’in açıkladığı verilere göre, 2019 yılının 6 aylık döneminde belediyelerin verdiği yapı ruhsatı sayısı %60 azaldı. 2018 yılının aynı döneminde ise %27 azalmıştı. Bu zor senemizde dijital dönüşüme, ürün geliştirmeye ve ihracat pazarımızı genişletmeye odaklandık. İç pazarda yaşanan sektörel daralma nedeniyle biz de ihracata yönelerek mevcut pazarlardaki etkinliğimizi artırmak ve yeni pazarlara açılmak üzere çalışmalarımıza ağırlık verdik.
"2019 YILINDA KOMBİ, KAZAN VE RADYATÖR PAZARI 2018’E GÖRE ÖNEMLİ ORANDA DÜŞÜŞ YAŞADI"
2018 yılı içinde ülkemizde yürürlüğe giren Eko Tasarım Yönetmeliği ile artık konvansiyonel kombi ve kazanların yurt içi satış amaçlı üretimi ve ithalatı yasaklandı. Haliyle yoğuşmalı kombi ve kazanların, konvansiyonel tiplere göre daha pahalı olması, üstelik ekonomik sıkıntılar yaşanan bir dönemden geçerken sektörü çok daha olumsuz etkiliyor. Bu doğrultuda 2019 yılında kombi, kazan ve radyatör pazarı 2018’e göre önemli oranda düşüş yaşadı. 2020 yılında ise 2019’a paralel bir beklentimiz olduğunu söyleyebiliriz.
Avustralya’dan Almanya’ya, Ortadoğu’dan Afrika ülkelerine kadar geniş bir yelpazede ihracat gerçekleştiriyoruz. Klima santralleri, kombiler, radyatörler ve çatı tipi klimalar ihraç ürünlerimizin büyük kısmını oluşturuyor. İhracat yaptığımız ülke sayısını 57’ye yükselttik. Bu kapsamda; Fildişi Sahili, Cibuti, Macaristan, Malta, Makedonya, Mauritius, Umman, Papua Yeni Gine, Filipinler, Uganda, Ukrayna ve Yemen’i ihracat listemize ekleyerek ülkeye ve sektöre katma değer yaratmaya devam ediyoruz. İsveç’e panel radyatör, Bulgaristan, İtalya ve Çin’e kombi, İspanya, İsrail ve Katar’a çatı tipi klima satışları bu yıl içinde ivme kazanan ihracat ürünlerimizdir.
"6 YILDIR ÜST ÜSTE EN ÇOK KLİMA SANTRALİ İHRACATI YAPAN FİRMA ÖDÜLÜNÜ ALMAKTAYIZ"
Ayrıca İSİB tarafından hazırlanan istatistiklerde son 6 yıldır üst üste en çok klima santrali ihracatı yapan firma ödülünü almaktayız. Klima santralinde ürünün nakliye maliyeti ürün maliyetine oranı çok yüksek bir ürün olmasına rağmen Avustralya’dan Şili’ye Kuveyt’ten Kazakistan’a kadar 5 farklı kıtada çok uzak ülkelere ihracat yapmaktayız. Ürünlerimize ilgi gösteren bölgelere ihracatı artırmayı hedefliyor, bu doğrultuda pazar potansiyeli yüksek ülkeleri tespit ederek işbirliği için girişimlerde bulunuyoruz.
Alarko Carrier olarak Bilim ve Sanayi Bakanlığı tarafından verilen “Ar-Ge Merkezi Belgesi”ni almaya 2012 yılında hak kazandık ve sektörümüzde bu belgeye sahip ilk şirketlerden birisi olduk. Son yıllarda Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarında enerji verimliliği yüksek ve çevre dostu ürünler geliştirmeye ağırlık verdik ve bu kapsamda üretim hattına ve Ar-Ge laboratuvarlarına da oldukça ciddi yatırımlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Aynı zamanda Ar-Ge Merkezi’ndeki çalışanların yetkinlik ve uzmanlık düzeyini arttırıcı her tür faaliyete önem veriyor, yurt içindeki ve yurt dışındaki üniversitelerle etkin çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Ana faaliyet konularımız olan ısıtma, soğutma havalandırma ve su basınçlandırma alanlarında 20 adet patent başvurusu yaptık. Bunlardan 4’ü 2018 yılında olmak üzere toplam 13 patentimiz tescil edildi. Diğer 7 patent başvurumuz ise henüz inceleme sürecinde.
"AB YÖNETMELİKLERİNE PARALEL HAREKET ETMEMİZ ÇOK YARARLI SONUÇLAR VERİYOR VE
VERMEYE DEVAM EDECEK"
Avrupa’da düzenlenen yeni çevreci yönetmelikler nedeniyle sektörde daha verimli ve daha çevreci ürünlere yönelme söz konusu. Biz de Alarko Carrier olarak yatırımlarımızı bu yönde yaparak Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Avrupa’da enerji verimliliği düşük ve çevreci ürünlere devlet tarafından verilen desteğin Türkiye’de de sağlanmasının, sektörün daha teknolojik, daha verimli ürünlerle büyümesine katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Tüketicilerin bilinçli seçim yaparak teknolojik ve yüksek enerji verimliliğine sahip ürünlere yönelmesi, enerji üretiminde yurtdışına bağımlı olan ülkemiz açısından önemli kazançlar getirecek. Bu doğrultuda AB yönetmeliklerine paralel hareket etmemiz çok yararlı sonuçlar veriyor ve vermeye devam edecek.
Ülke geneline yayılan, 300’e yakın yetkili satıcı ve bunlara bağlı alt satış noktalarında faaliyet gösteriyoruz. Yetkili satıcı ağımızı artırmak, daha fazla noktada son kullanıcıya ulaşmak da bir diğer hedefimiz.
Ayrıca satış kanallarımızı çeşitlendirmek ve dileyen tüketicilerimizin ürünlerimizi online olarak inceleyerek sipariş vermesine olanak sağlamak amacıyla hayata geçirdiğimiz e-ticaret platformuyla da sektördeki öncülüğümüzü sürdürüyoruz.
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?