Pandemi sürecinde hijyenik nitelikleri olan ürünlere yönelme refleksi gelişirken yeni nesil klimalar da bunaltıcı sıcaklara karşı hijyenik ve sağlıklı konfor yaratmanın en iyi yolu haline geldi.
İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde sıcak havalarla birlikte yaşam alanlarındaki klima ihtiyacı artarken, tüketiciler farklı ürün grupları arasında ideal olanı bulmakta zorlanıyor. Peki, bu çeşitlilik içinde klima seçimleri yapılırken ve kullanım esnasında konfor arayışının sağlığa ve cebe zarar vermemesi için dikkat edilmesi gerekenler neler? 30 yılı aşkın süredir ısıtma - soğutma sektöründe faaliyet gösteren E.C.A.’nın klima uzmanları merak edilenleri cevaplıyor, klima seçimleri ile kullanımı hakkında tüyolar veriyor.
Temiz hava ve nem dengesini koruyun
Kolay temizlenen dizayn, hassas anti karbon filtre gibi özelliklerle sunulan klimalar, donanımdaki hassas anti karbon filtre sayesinde havadaki temiz hava ve nem dengesini maksimum düzeyde tutarak, oda içinde oluşması muhtemel bakteri ya da mikroorganizmaların önüne geçiyor ve sağlığımıza dikkat etmemiz gereken şu dönemde tercih edebileceğimiz ürünlerin başında geliyor.
Çevre dostu teknolojileri ve yüksek verimlilik sınıflarınıtercih edin
Klimalar arasında çevre dostu ürünler sezonsal verimliliği en uygun cihazlar olarak ön plana çıkıyor. Full DC inverter teknolojisi ile yüksek EER-COP değerlerine sahip olan bu cihazlar, doğaya zararsız R32 gaza geçişi ile hem verim hem de sürdürülebilirlik açısından fayda sağlıyor. E.C.A. klimalarda da bulunan nem düzenleyici fonksiyon, rahat uyku modu, sessiz mod ve hızlı soğutma modu gibi özellikler tüketiciler için konforlu kullanım vaat ediyor. Süper sessiz çalışma prensibi ve garanti sürelerinin uzunluğu da dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Her şeyden önemlisi, seçilen ve satın alınan cihazın montajının, gaz ve ısı kontrollerinin yetkili servislerce yapılması cihazın maksimum verimde çalışması için önem arz ediyor.
Klima tipine ve kapasite değerlerine dikkat
Klima tipleri, kullanılacak ortama ve ihtiyaçlara göre değişiyor. Klima alternatifleri arasında doğru bir seçim yapmak için öncelikle klimanın hangi amaçla, nerede ve ne büyüklükte bir mekanda kullanılacağının belirlenmesi gerekiyor. Eğer klimanın kapasitesi, yani BTU değeri, mekanın ihtiyacına göre hesaplanmamışsa verim sağlanması mümkün olmuyor. Yanlış kapasite değerleriyle satın alınan klimalar ısıtma/soğutma verimini düşürdüğü gibi faturaları da şişiriyor. Mekan büyüdükçe artması gereken kapasite değerlerinin kullanılacak mekanın ebadına uygun olması seçimlerde dikkat edilmesi gerekenlerin başında yer alıyor. Söz konusu değerler keşif uzmanlarınca belirlenebiliyor.
Klima bakımını ve filtre değişimini ihmal etmeyin
Klimaların fan ve filtre temizliğinin yapılmaması, zamanla taze hava sirkülasyonunda azalmaya neden olabiliyor. Şayet klimanızı hem yaz hem de kış aylarında kullanıyorsanız yılda iki kez bakım yapılması öneriliyor. Yetkili servislerce yapılması gereken bakım esnasında cihazın bağlantı, elektronik aksam ve gaz kontrolü, fan temizliği, hava filtresi değişimi ya da temizliği gibi işlemler uygulanıyor. Filtre kontrolleri ile hem taze ve temiz hava akışı sağlanırken hem de cihazın ömrü uzuyor. Gerekli kontroller ve temizlik yapıldıktan sonra performans ayarları ideal hale getiriliyor. Bu kontroller, ayarlar ve temizlik yapılmadığında ise klima sadece hava üflüyor, verimli çalışmıyor, elektrik faturalarına artı maliyet olarak yansıyor ve kısa sürede arıza veriyor. Öte yandan klima filtrelerinin 3 ayda bir temizlenmesi önemli görülüyor. Duvar tipi klimalar, cihaz panelinin altında yer alan hava filtreleri elle çıkarılarak temizlenebiliyor. Elektrik süpürgesi yardımı ile filtre temizliği mümkün olurken filtreler kimyasal kullanmadan sadece su ile de yıkanabiliyor. Filtrelerin iyi performans göstermesi için iyice kurutulduktan sonra cihaz içine yerleştirilmesi tavsiye ediliyor.
Yalıtıma dikkat edin
Klimanın kullanıldığı mekanın izolasyonu ne kadar iyiyse verimi o kadar artıyor, enerji sarfiyatı ise aynı oranda azalıyor. Binanın yalıtımının dışında cihazın kullanıldığı ortamda kapı ve pencerelerin kapalı olması ya da güneşin doğrudan içeriye girmesini engelleyen güneşlik, stor, panjur gibi ekipmanların kullanılması daha düşük seviyede enerji harcanmasını sağlıyor.
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?