İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜ İHRACATÇISI BAŞARISINI KUTLADI

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜ İHRACATÇISI BAŞARISINI KUTLADI

 
 

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), 2018 yılında başarı gösteren ihracatçılarını ödüllendirdi. 

 

Ödül töreni Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, TİM Başkan Vekilleri Zeki Poyraz, İbrahim Pektaş ve çok sayıda iklimlendirme sanayicisinin katılımı ile gerçekleşti. Törende 17 kategoride ihracat başarısı gösteren firmalara ödülleri verildi. 

 

TİM Başkanı Gülle, törende yaptığı konuşmada ülke ekonomisinin temelinde ihracat olduğunu söyleyerek 2019 yılını ihracatta sürdürülebilirlik ve yenilik yılı ilan ettiklerini ifade etti. TİM’in bu çerçevede de çalışmalarını geliştireceğini söyleyen Gülle, “Dünya konjonktürünün izin verdiği sürece elimizden geldiği kadar pek çok ülkeye gitme hedefimiz var. Memnuniyetle belirtmem gereken bir şey var ki geçen yıl yüzde 2.6 gerçekleşen büyüme rakamı içerisinde son çeyrekte büyüme rakamına katkımız yüzde 9.7, ciro bazında da yüzde 4.2’lik bir katkı sağladık. Türkiye ekonomisinin büyüme potansiyelini dikkate aldığımızda arzu ettiğimiz seviyelerde olmasak da ihracatçılar olarak verdiğimiz bu katkı hem ülkemize güvenimizin hem de işimize olan inancımızın da bir göstergesi oldu” dedi.

İklimlendirme sektörünün büyümeye ve gelişmeye son derece açık bir sektör olduğunu vurgulayan Gülle, sektörün Dünya pazarından aldığı ihracat payının daha ötesindeki bir rakamı elde etmek için daha fazla çalışacaklarının altını çizdi. Gülle, “Bu açıdan Türkiye Tanıtım Grubu’nda başkanlarımız projelerini sundu, biz de bu projeleri destekledik, onayladık. Yeter ki sektörün önü açılsın, özellikle Afrika’da bu Pazar açılımlarında her türlü desteği sağladık. Daha fazlasını üretmeli, tasarlamalı ve geliştirmeliyiz. Bizim ileriye gitmek için kullanacak başka bir yolumuz ve argümanımız yok. O açıdan artık biliyoruz ki bundan sonraki süreçte 2019’da Türkiye’nin ana modelinin üretim olduğu bir dönem olacak. Önümüzdeki fırsatları daha iyi değerlendireceğiz. Yerel Seçim sonrasındaki dönemde yeni fikirler, yeni projeler yapacağız hep birlikte ve seçimden sonraki seçimsiz dönemi çok daha avantajlı hale getirmemiz gerekiyor. Buna ihtiyacımız var. Sizden gelecek her türlü öneriye açığız” diyerek sözlerine son verdi. 

 

“İklimlendirme sektöründe hedef ihracat 

fazlası veren bir yapıya kavuşmak” 

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Şanal da iklimlendirme sektörünün artık ihracat fazlası veren bir sektör olmaya odaklandığını söyledi.  2018 Yılının ağustos ayında kurlarda yaşanan dalgalanmalardan dolayı Türkiye’nin ve sektörün dış ticaret açığının daraldığına dikkat çeken Şanal, “Ülkemizin 55 milyar dolar  mertebesinde  dış ticaret açığı ve yüzde 75 seviyelerinde de ihracatın ithalatı karşılama oranı var. İklimlendirme sektörü olarak baktığımızda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 85. 2016 yılından bu yana kararlı bir şekilde sektörümüzün dış ticaret açığı azalmaktadır. 2018 yılında 800 milyon dolara kadar azaldı. Ülke genelinden daha yüksek bir karşılama oranına sektör olarak ulaşmış durumdayız. Orta vadede çok daha iyi organize olabilirsek dış ticaret fazlası veren bir sektör olacağız. Bu da bizim son dönemde yaptığımız faaliyetlerle başarımızın bir kanıtı” dedi. 

Türkiye iklimlendirme sektörünün dünya ithalatından aldığı payın 2017 itibariyle yüzde 0,89 düzeyinde olduğunu belirten Şanal, “Sektör ihracatımızda son 5 yılda yüzde 7’lik bir artış oldu. İklimlendirme sektörü dünyada büyüyor ama yerel üreticiler artmaya başladı bu nedenle ithalat oranı küçüldü. Dünya pazarında sürekli gelişim öngörüyorduk ama yerli imalatçıların da ülkeler içindeki payları artıyor. İthalat pazarı küçülüyor. Bu kapsamda son 4 yılda Dünya iklimlendirme ithalatının yüzde 2,35 oranında küçüldüğünü görüyoruz. İSİB olarak plan ve stratejilerimizi Pazar gerçekliklerine göre, üyelerimizin de talep ve hedeflerini dikkate alarak belirliyoruz” diye konuştu. 

İklimlendirme sektörünün alt dallarındaki gelişmeler hakkında da bilgi veren Şanal, sektörün Isıtma – soğutma ve yalıtım ayağında ihracat fazlası verdiklerini, Klima ve havalandırma ürün gruplarında ise ithalat ağırlıklı bir durum olduğunu açıkladı. Özellikle ısıtma alanında Çin ve Rusya gibi büyük pazarlarda ihracat artışı yaşandığına dikkat çeken Şanal, “ Çin’de ve Rusya’da bunu başardık. Çin’de bunu başaran firmalarımız, olmadığımız pazarlarda da bunu başarabilir” diye konuştu. 

İklimlendirme sektörünün katma değer yaratan ve bu konuda artış gösteren bir sektör olduğunu da ifade eden Şanal, sektörün kg başına ihracat birim fiyatının Türkiye’nin kg başına ihracat birim fiyatından yüksek olduğunu kaydederek, “ Türkiye ortalaması 1,3 dolarken, sektörümüzün katma değeri yüksek olması itibari ile kg başına ihracat birim fiyatımız 4,5 dolardır. Katma değerimiz de artış gösteriyor. Demek ki nitelikli ürünü üretmeye başladık, sektörümüz kendini geliştiriyor. 2018 yılında birim fiyatımız daha da artış gösterdi. Bu mutluluk verici bir tablodur” dedi. 

 

“Sektörde olumlu seyir var”

TİM Başkan Vekili ve İSİB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zeki Poyraz da törende yaptığı konuşmada son yıllarda iklimlendirme sektöründe olumlu gelişmeler yaşandığını söyleyerek TİM’de hem sektör hem de Türkiye’nin ihracatının gelişimi ile alakalı çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Sektörü dünyaya açtıklarını belirten Poyraz, “Hem TİM hem de sektör olarak tüm imkanlarımızla çalışıyoruz. Uluslar arası arenada paydaşlarımızla sıkı bir çalışma içindeyiz. İSİB’in ve Türk iklimlendirme sektörünün kim olduğunu dünya pazarının yüzde 90’ı artık biliyor. Ben tüm ihracatçılarımızı tebrik ediyorum.  1 Dolarlık ihracat yapmak da önemli bir iştir çünkü arkası gelecektir. 

Dünyanın her yerine koşan İSİB Yönetim Kuruluna teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz 61. İhracatçılar Birliği kuruldu. Hizmet İhracatçılar Birliği. Birlik Türkiye’deki sinema, taşımacılık, sigortacılık, turizm, müteahhitlik gibi pek çok konuyu içine aldı. Biz de TİM de bunu iklimlendirme sektörü açısından değerlendirdik ve mekanik taahhüt yapan iklimlendirmecilerin bizim kapsamımızda olmasını istedik. Servis, bakım, işletme hizmeti kalemleriyle hep beraber Birliğimiz ve sektörümüz daha güçlü olacaktır. ” diye konuştu. 

 

“İhracatta kg başına birim fiyat yükselmeli”

TİM Başkan Vekili İbrahim Pektaş da başarının karşılıksız kalmadığını ifade ederek konuşmasında şunları söyledi “ 2009 yılından bugüne iklimlendirme sektörü ihracatına baktığımızda 2,6 milyar dolardan 4,5 milyar dolara, ihracatçı sayısının da 8 bin 400’den 15 bin’e çıktığını görüyoruz. 1 milyon dolar üzeri ihracat yapan firma sayısının ise 328’den 569’a yükseldiğini görüyoruz. Ülkelere baktığımızda ise 2009 yılında toplam 197 ülkede Türk ihraç ürünlerimiz bayrağımızı dalgalandırırken 42 ülkeye 10 milyon dolar üzeri ihracat gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. 2018 yılında iklimlendirme sektörümüz 208 ülke ve bölgeye kazan, kombi, su ısıtıcısı, klima, soğutma grupları ve izolasyon malzemesi ihracatı gerçekleştirdi. Toplam 73 ülkede 10 milyon dolar barajını geçmiş bulunuyoruz. Öte yandan Kg birim değeri çok önemli. Türkiye ortalaması 1,3 dolarken İklimlendirmenin kg değeri ise 4,5 dolar seviyesini gördü. Türkiye ihracatının 2023 hedefi olan 500 milyar dolara çıkabilmesi için kg birim fiyatlarımızın bu seviyelere çıkması gerekiyor. Aksi halde hamallık yapıyoruz. Bu başarıda emeği geçen tüm ihracatçılarımızı ve Birlik Başkanı Mehmet Şanal’ı yürekten kutluyorum. Ayrıca 2019 yılı için sektörün ihracat hedefi 5,5 milyar dolar olarak hedeflenmiş olup bugün tüm ihracatçımızın bu motivasyon ile çalışıp sektörümüzün yeni pazarlar ve yenilikçi ürünler ile dünyayla sıkı bir rekabet içinde bu hedefi yakalayacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin 2018 ihracatı 168 milyar dolar olup katma değeri bu kadar yüksek olan bir sektörün yüzde 3’lük payla daha da yukarda olması gerekmektedir ki biz istediğimiz hedefleri yakalayabilelim” Pektaş, İklimlendirme sektörünün emin ellerde olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

 

 

 

2018 Yılı Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni’nde ödül alan firmalar

 

En Çok İhracat Yapan firma kategorisinde;

BOSCH TERMOTEKNİK

DAIKIN

TÜRK DEMİR DÖKÜM

 

En Çok Ülkeye İhracat Yapan Firma kategorisinde;

MİKROPOR

SMS TORK

KARYER

 

En Çok Kazan İhracatı Yapan Firma kategorisinde;

RİMA ISI SİSTEMLERİ

AKKAYA ISI MAKİNALARI

SELNİKEL

 

En Çok Brülör İhracatı Yapan Firma kategorisinde;

TERMO ISI SİSTEMLERİ

 

En Çok Radyatör İhracatı Yapan Firma;

ELEKS DIŞ TİCARET AŞ

COPA ISI SİSTEMLERİ

WARMHAUS

 

En Çok Kombi-Su Isıtıcısı İhracatı Yapan Firma;

BOSCH TERMOTEKNİK

TÜRK DEMİR DÖKÜM

VIESSMANN

 

En Çok Soğutmalı Kabin-Buzdolabı İhracatı Yapan Firma;

KAPLANLAR

AHMET YAR

TEKSO TEKNİK

 

En Çok Soğutma Grubu İhracatı Yapan Firma;

CENK ENDÜSTRİ TESİSLERİ

 

En Çok Eşanjör-Batarya İhracatı Yapan Firma;

KARYER

FRİTERM

TERMOKAR

 

En Çok Plastik Boru ve Bağlantı Parçaları İhracatı Yapan Firma;

SANICA 

ERYAP GRUP

ARANGÜL PLASTİK

 

En Çok Vana İhracatı Yapan Firma;

FAF VANA

DUYAR VANA

ASTEKNİK VANA

 

En Çok Fan İhracatı Yapan Firma;

BAHÇIVAN

ENEKO

FRANKE

 

En Çok Hava Temizleyiciler-Filtreler İhracatı Yapan Firma;

MİKROPOR

MGT FİLTRE

ULPATEK FİLTRE

 

En Çok Klima Santrali, Rooftop, Fancoil, Paket Tipi 

Klimalar İhracatı Yapan Firma;

ALARKO CARRİER

DAIKIN

ÜNTES

 

En Çok Hava Kanalları İhracatı Yapan Firma;

AFS Boru Sanayi A.Ş

 

En Çok İzolasyon Malzemesi İhracatı Yapan Firma;

İZOCAM

KNAUF

ODE YALITIM

 

En Çok Nitelikli Ürün İhracatı Yapan Firma;

KONVEYÖR

CANTAŞ

 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-