İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

GRUNDFOS UYARIYOR: SU KRİZİNİ ÖNLEMEK ZORUNDAYIZ

Dünya nüfusu hızla artarken yeryüzü kaynakları ise daha yüksek hızla azalıyor, su kıtlığı ise önümüzdeki en önemli tehditlerden bir tanesi.

 

Küresel bir krizle baş etmeye çalıştığımız bugünlerde en önemli ihtiyaçlarımızdan bir tanesi olan suyu kullanırken bir taraftan da gelecek için su tasarrufu yapmamızın önemini daha iyi anlıyoruz. Bu süreçte ülkelere ve bireylere suyun verimli kullanılması konusunda büyük sorumluluk düşüyor. 

 

Bireyler, şirketler ve devletler için hızla önlem alma zamanı

Dünyanın lider su çözümleri şirketi GRUNDFOS, insanların suyu kullanma alışkanlıkları göz önüne alındığında, su sorununun çok yakın bir zamanda daha da önemli hale geleceği konusunda, tüm ülkelerde bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor. İstanbul da, 2030 yılında su kıtlığı yaşayacak 12 metropolden arasında gösteriliyor. Bu nedenle Türkiye’nin olası su krizine karşı bir an önce harekete geçerek su kaynaklarını çok iyi koruması, yenilikçi çözümleri kullanması ve su tasarrufu yapması gerekiyor. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde, yakın gelecekte büyük bir su sıkıntısı ile karşılaşma olasılığımız oldukça yüksek. 

Su kıtlığı günümüzde dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasını etkileyen bir problem. Güvenli içme suyu kaynaklarının azalması ise tüm ülkeleri yakından ilgilendiriyor. 

 

Nüfusun hızlı artışı, küresel çaplı yaşanan iklim değişikliği, çevre kirliliği, kaynakların sınırlı olması nedenleriyle ciddi bir su krizi ile karşı karşıyayız. Dünyamızın 3/4'ünü oluşturan suyun sadece %2,5’i tatlı su kategorisinde. Bunun da %70'i buzullarda, toprakta, atmosferde ve yeraltı sularında bulunuyor. 

 

SUYU ETKİN YÖNETİN

Suyun verimli kullanılıp gelecek nesillere aktarılabilmesi için yönetimlere ve bireylere de oldukça büyük sorumluluk düşüyor. En fazla su kayıpları, suyun kaynaklardan alınıp kullanıcıya ulaştığı süreçte gerçekleşiyor. Yaşanan su kayıplarının en aza indirilmesi, su ve kanalizasyon idareleri ve belediyelerin alacağı önlemler ile mümkün. 

Akıllı pompalar ile herkesin ihtiyacı olan su miktarını ihtiyaç duyulan basınçla ulaştırmayı mümkün kılan Grundfos sistemleri, bir taraftan enerji kullanımını azaltırken bir taraftan da su kaybının sıfıra indirilmesini sağlıyor. Su kayıplarını en aza indirebilmek için şehir altyapılarının dijital ikizini çıkartan Grundfos, en az enerji kullanımı ile ve kayıp yaşanmadan su dağıtımını mümkün kılıyor. 

 

EVDE SU TASARRUFU İÇİN GÜNLÜK ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞTİRİLMELİ

Su tasarrufu bilincinin geliştirilmesi için bireysel olarak günlük alışkanlıkların da değiştirilmesi gerekiyor. Basit ancak oldukça etkili yöntemler ile evlerde gereksiz su tüketiminde tasarruf ederek, suyumuzun geleceğini koruyabiliriz. İşte bireysel su tasarrufu için pratik öneriler: 

1. Mutfakta suyu boşa akıtmayın, sebze ve meyveleri akan suyun altında yıkamak yerine bir kabın içinde yıkayın.

2. Bulaşık ve çamaşır makinenizi tamamen dolduğunda çalıştırın.

3. Evde en çok su banyoda harcanır. Günlük harcamamızın yüzde 40'ı banyodadır. Banyo suyunuzu araba yıkamak veya tuvalete dökmek için kullanın.

4. Ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken ya da tıraş olurken musluğu kapalı tutun.

5. Musluklarınız su damlatıyorsa mutlaka tamir ettirin.

6. Mümkünse yağmur suyunu biriktirin.

7. Arabanızı temizlemek için su yerine bir bezle silmeyi tercih edin.

 

RAKAMLARLA TÜRKİYE’NİN MEVCUT SU POTANSİYELİ VE GELECEK PERSPEKTİFİ 

Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için, kişi başına düşen yıllık su miktarının en az 8000 - 10.000 m3 arasında olması gerekiyor. Türkiye'de kişi başına düşen yıllık su miktarı ise 1.519 m3 civarı, bu durum bizlere ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını açıkça gösteriyor. 

İnsanların suyu kullanma alışkanlıkları göz önüne alındığında su sorununun çok yakın bir zamanda daha da önemli hale geleceği tahmin ediliyor. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde, yakın gelecekte büyük bir su sıkıntısı ile karşılaşma olasılığımız oldukça yüksek. İstanbul, dünya genelinde 2030 yılında su kıtlığı yaşayacak 12 şehir arasında gösteriliyor. Bu nedenle Türkiye’nin olası su krizine karşı bir an önce harekete geçerek su kaynaklarını çok iyi koruması, yenilikçi çözümleri kullanması ve su tasarrufu yapması gerekiyor.

 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-