Uluslararası Yangın Güvenlik Sempozyum ve Sergisi - TÜYAK 2021, TÜYAK (Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı ve Yangından Korunma Derneği) ev sahipliğinde 31 Mart-2 Nisan 2022 tarihleri arasında yedinci kez gerçekleştirildi. TÜYAK 2021 - Uluslararası Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergisi’ni yaklaşık 3 bin kişi ziyaret etti. 52 akademisyen, bilim adamı ve yangın uzmanı, 9 oturum, 3 eğitim semineri, panel ve forumda “Yangın Mühendisliğinde Tasarım, Uygulama ve İşletme” konularını tartıştı.
TÜYAK 2021 Uluslararası Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergisi, TÜYAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve TÜYAK 2021 Uluslararası Yangın ve Güvenlik Sempozyum ve Sergisi, Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Kazım Beceren’in ve TÜYAK Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kaboğlu’nun açılış konuşmalarının ardından düzenlenen açılış töreniyle başladı.
TÜYAK 2021 Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Kazım Beceren; “Sempozyum komitesi olarak erteleme süreci ve Sempozyumumuzun yüz yüze yapılması konusunda sîzlerle yaptığımız görüşmeler ve geri dönüşleriniz bunun isabetli bir karar olduğunu anlamamıza yardımcı oldu” dedi.
Beceren; TÜYAK Vakfı ve derneğinin kurucusu-Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç olmadan yapılan ilk sempozyumun zor ama aynı zamanda bugüne kadar Abdurrahman Hoca’nın yapmış olduğu çalışmaları ileriye götürmenin ve sektöre faydalı olmanın hedeflendiğini, Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç’ın ülkemizde yangın güvenliğinin gelişmesi için ne kadar emek harcadığını bir kez daha dile getirdi. “Hocamızı rahmetle anıyoruz, ışıklar içinde uyusun” dedi.
Beceren sözlerine şöyle devam etti: “Sempozyumun amacı; Yangın güvenliği konusunda çalışan projeciler, müteahhitler, malzeme sağlayıcılar, malzeme üreticileri, sigorta uzmanları, danışmanlar, bina ve tesis işletmeleri, yetkili onay mercileri olan bakanlıklar, belediyeler ve itfaiye teşkilatı kısaca sektör çalışanları arasında bilgi paylaşımının artırılması, birbirleriyle tanışmalarının sağlanması, araştırma sonuçlarının tartışılması, gelişmelerin bildirilerle aktarılmasıdır. Can güvenliği ve yangın güvenliğinin sağlanabilmesi için yönetmeliklere ve standartlara uygun tasarım, kurulum ve işletme yapılması zarurettir. Bildiğiniz üzere yangının meydana gelmesini önlemek için yangın üçgeninin kollarını birbirinden ayırmak gerekmektedir. Ya yanıcı malzemeyi, ya oksijeni ya da ısı kaynağını üçgenden ayırırsanız yangının meydana gelmesine mani olursunuz. Yangın güvenliği ve can güvenliğini sağlamada başarılı olabilmeniz için ise yangın üçgenindekinin aksine bu sempozyumun teması olan Tasarım, Uygulama ve İşletmeyi bir arada tutmak gerekmektedir, bu üçgenin ayaklarından birinin eksik olması zafiyet yaratacaktır.”
Yaklaşık iki yıldır devam eden pandeminin etkilerinin azaldığı bugünlerde yeniden birlikte olmanın güzel olduğunu vurgulayarak, geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz, TÜYAK’ın kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç’ı bir kez daha andı, şükranlarını sundu. Sempozyumla ilgili yenilikler, vakıf ve derneğin çalışmalarından bahsederek sektör bileşeni olan tüm sponsorlara teşekkür etti.
Açılışı takiben oturumlarla devam eden sempozyumda 52 akademisyen, bilim adamı ve yangın uzmanı tarafından, 9 ayrı oturum, panel ve forumda yangın güvenliği tartışıldı. Sempozyumla eş zamanlı olarak 31 Mart - 2 Nisan 2022 tarihlerinde, Alican Kabataş tarafından “Davlumbaz söndürme sistemleri tasarım, bakım ve uygulama örnekleri”, Dr. Gökhan Balık tarafından “Mimari Tasarımda Yangın Güvenliği”, Bora Kocaman tarafından verilen “NFPA13 Standardına göre otomatik sprinkler sistemleri tasarımı temel eğitimi “ isimli kurslar başarıyla gerçekleştirildi.
Sektörün önde gelen firmalarının ve isimlerinin katılımlarıyla gerçekleşen sempozyumun ana teması olarak belirlenen “Yangın Güvenliğinde Tasarım, Uygulama ve İşletme” konularında hazırlanan bildirilere öncelik verildi. Yurt içinden ve dışından yoğun ilgi gören toplantılarda birinci ve üçüncü gün tek salonda, ikinci gün ise iki paralel salonda teknik sunumlar yapıldı. Sunulan bildirilerin tam metinleri sempozyuma özel hazırlanan çanta içinde yer alan flash bellek ile katılımcılara verildi. Böylece ilgi duyulan bildirileri daha detaylı olarak incelemek ve öğrenmek mümkün oldu.
Sempozyumda toplam 27 adet bildiri yer aldı. Ayrıca, sempozyum kapsamında, gerçekleşen panelde geçtiğimiz yıl milli kaynaklarımızı yok eden Orman Yangınları ile ilgili sorunlar, alınması gereken önlemler bunların olumlu/olumsuz etkileri masaya yatırıldı.
Sempozyumun üçüncü günü yapılan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” konulu forumda mimarlar, tasarımcılar, müteahhitler, bina ve tesis işletme temsilcileri, onay vermeye yetkili merci olan bakanlık yetkilileri, belediyeler, itfaiye birimleri, danışmanlar, sigorta uzmanı katılımcılar ile yönetmeliğin uygulamasında karşılaşılan problemler tartışılarak öneriler getirildi.
Sempozyum, yangın güvenliği konusunda çalışan araştırıcı, tasarımcı ve uygulamacıları biraraya getirerek tanışmalarını, tartışmalarını ve bilgi alışverişinde bulunmalarını sağladı.
31 Mart - 02 Nisan 2022 tarihleri arasında Etix Events organizasyonuyla Lütfi Kırdar Konferans Merkezi -Rumeli Salonunda düzenlenen TÜYAK 2021’de yangın güvenliği alanında en son teknolojilerden oluşan yangın güvenliği çözümlerini sergileyen firmalar, yeni iş fırsatları yaratma şansı buldu. TÜYAK 2021’de üç gün boyunca, üç bin kişi sergi alanında ulusal ve uluslararası firmaların stantlarını ziyaret etme imkânı buldu.
Geleneksel hale gelen “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”in görüşüldüğü, Sempozyumun üçüncü günü gerçekleşen ve başkanlığını TÜYAK 2021 Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Kazım Beceren’in yaptığı forumda, katılımcılarla birlikte yönetmelik ve uygulamalarında yaşanılan sorunlar ve yapılması gerekenler tartışılarak bilgi alışverişinde bulunuldu.
Yedincisi düzenlenen TÜYAK Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergisinin, hem özel sektörden hem de kamu kurum ve kuruluşlarından yangın güvenliği konusunda çalışan uzmanları bir araya getiren, sorunların ve çözümleri tartışıldığı önemli bir platform olduğunun belirtildiği sempozyum, sektöre katkı getirmesi dileğiyle son buldu.
Haberleri paylaşmak ister misiniz ?