İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

İSİB, OLAĞAN GENEL KURULU’NDA BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI VERDİ

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) 2018 Yılı Olağan Genel Kurulu, İSİB üyelerinin katılımı ile Orta Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği hizmet binasında gerçekleştirildi.

 

Genel Kurul’da İSİB’in 2018 Yılı çalışma raporları, bilanço gelir-gider hesapları, denetim kurulu raporu, 2019 yılı çalışma programı ve bütçesi ve yönetim kurulu ibrası oylamaya sunuldu. Gündem maddelerinin oy birliği ile kabul edildiği genel kurulda İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakkı Şanal da sektörün 2018 yılı performansı ve 2019 yılı hedeflerini üyelerle paylaştı. 

 

Sektörün 2018 yılında ihracatta en yüksek seviyeye ulaşarak 4,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Şanal, öte yandan sektör ithalat rakamlarının da gerilediğini, geçtiğimiz yıl yüzde 85 olan ihracatın ithalatı karşıma oranının 2019 yılının ilk 3 ayında yüzde 91,7’ye çıktığını söyledi. Hedeflerinin dış ticaret fazlası veren bir sektör olmak olduğunu vurgulayan Şanal, “Geçen sene dış ticaret açığımız düştü. Sektörel dış ticaret açığımız 800 milyon dolara geriledi.  Yılın ilk 3 aylık verilerine bakarsak şu anda yüzde 91,7 oranındayız. Dünya ithalatından aldığımız pay da geçen sene 0,96’ya ulaştı.” dedi. 

 

2018 yılında dünya ithalatında da artış yaşandığını, Türk iklimlendirme sektörünün dünya ithalatından aldığı payın bu artışın da üzerinde gerçekleştiğini dile getiren Şanal, “ Dünya iklimlendirme sektörü yüzde 7 büyüdü, 460 milyar dolardan 501 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Biz de 2018 yılında yüzde 15 büyüdük. Sektörümüzün alt dallarındaki gelişime baktığımızda ısıtma alanında ihracatta güzel bir büyüme yaşadık. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 324 olarak gerçekleşti. Aynı şekilde soğutma sistem ve elemanlarında da yüzde 120’lik, yalıtım malzemelerinde de yüzde 114’lük bir karşılama oranı elde ettik. Tesisat malzemeleri, klima ve havalandırma sistemlerinde ise hala alacağımız yollar var” diye konuştu. 

İSİB’in ihracatı artırmak ve Pazar yelpazesini geliştirmek için geçen sene yönünü uzak pazarlara çevirdiğini, bu kapsamda özellikle Sektörel Katılım Heyetleri organizasyonlarına ağırlık verdiklerini de anlatan Şanal, “ Tanzanya, Şili, Arjantin ve Avustralya ile başlayan yolculuğumuz yine Nijerya, Cezayir, Gana, Etiyopya ile devam edecek. Özellikle Tanzanya’ya düzenlediğimiz sektörel heyet modelimiz adeta bizim için ilk oldu ve bu modelin diğer sektörlere de model olacağı kanaatindeyiz. Burada edindiğimiz tecrübeleri diğer Afrika ülkelerine de taşıyacağız. İlgili kişilere eğitim ve seminerler vererek, B2B görüşmeleri şeklinde yapacağız. Yine nisan ayının sonunda Peru-Kolombiya’ya sektörel ticari heyet organizasyonu düzenledik. İlk görüşmeler olumlu, ön bilgiler güzel. Bu pazarda da Türk İklimlendirme Sektörü olarak faaliyetlerimize devam edeceğiz. Eylül veya Ekim ayında Rusya’ya yönelik aktivitelerimiz olacak. Orada kaybettiğimiz Pazar payımızı yeniden kazanacağız. Mısır’a bir ticaret heyeti düzenledik sene başında ve Mısır pazarında daha aktif olabilmek adına sene sonuna doğru ikinci bir ziyaretimiz daha olacak. Milli Katılım organizasyonu kapsamında da Fransa’da İnterclima Fuarı’na katılacağız. İsrail’de Aclima fuarında olacağız, bu Pazar bizim için önemli bir Pazar. Bu Pazar üzerinde ciddi çalışmalar yapacağız. Fuarlarda İSİB’in info stantlarını daha büyük metrekarelere taşıyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcılardan yoğun ilgi görmeye başladık. Üyelerimiz ve tüm ziyaretçilerimiz İSİB stantlarını ikili görüşmeler yapmak için kendi standıymış gibi kullanabilir. Amacımız birlik ve beraberlik içinde başarıyı yakalamaktır” diye konuştu.

 

Şanal önümüzdeki yıllarda ağırlıklı olarak sektörel ticaret heyetleri ve B2B görüşmeleri ile sektörü değişik coğrafyalara taşıyacaklarını söyleyerek, 2019 yılında pek çok ülkede ve iç pazarda yoğun bir iş programın kendilerini beklediğini sözlerine ekledi.

 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-