İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

Daikin Türkiye, “Havayı Koklayan Adam” ile Pandemi günlerinde klima kullanımını masaya yatırdı

“Havayı Koklayan Adam” Bünyamin Sürmeli moderatörlüğünde gerçekleşen online toplantının konukları Dinamik Proje Mühendislik Firma Sahibi Zühtü Ferah, Rönesans GYO Teknik Direktörü Burak Rıza Toraman ve Daikin Türkiye İş Geliştirme Müdürü ve Satış Baş Danışmanı Turgay Yay oldu. Sağlıklı iklimlendirme teknolojileri ve AVM gibi toplu alanlarda kullanımıyla ilgili bilgilerin paylaşıldığı yayında Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder de havalandırma sistemlerinin tek başına pandemi ile doğrudan bulaştırıcı olarak ilişkilendirilmesinin ve polemik konusu yapılmasının yanlış olduğunun altını çizdi.
 
daikin222Klima kapalı ortamlar için önemli bir enstrüman. Daikin Türkiye, pandemi günlerinde en çok merak edilen konulardan biri olan klima kullanımı hakkında “Havayı Koklayan Adam” Bünyamin Sürmeli moderatörlüğünde, 9 Haziran’da online bir söyleşi gerçekleştirdi. Dinamik Proje Mühendislik Firma Sahibi Zühtü Ferah ve Rönesans GYO Teknik Direktörü Burak Rıza Toraman’ın konuk olduğu söyleşide “Mekanik Tesisatta Pandemiye Göre Tasarım” ve “AVM Gibi Toplu Alanlarda Alınan Önlemler” konuları masaya yatırıldı. Daikin Türkiye İş Geliştirme Müdürü ve Satış Baş Danışmanı Turgay Yay’ın sağlıklı iklimlendirme teknolojileri üzerine bilgiler paylaştığı yayında Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder de havalandırma sistemlerinin tek başına pandemi ile doğrudan bulaştırıcı olarak ilişkilendirilmesinin ve polemik konusu yapılmasının yanlış olduğunun altını çizdi.
 
Zühtü Ferah: “Taze hava, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu bir etki yapar”
 
Söyleşinin ilk konuğu Zühtü Ferah, “Pandeminin Mekanik Tesisat Tasarımına Etkisi” başlıklı bir sunum yaptı. Ferah, “Pandemi sürecinde hangi noktadayız, çözülmüş ve çözüm bekleyen sorunlar ve pandemide virüs, havalandırma sistemi ile bulaşır mı?” sorularına şu yanıtları verdi: “AVM’ler gibi toplu alanlarda ne kadar taze hava verileceğinin normları bellidir. Bu normların dışında sistem ve cihaz kullanımı mümkün değildir. Taze havanın fazla olması, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. AVM’lerin tamamında klima santralleri şartlandırma ünitesi olarak kullanılıyor. Yani bir karışım hava söz konusudur. AVM’lerdeki dükkanlarda ise fancoiller kullanılıyor, VRV’leri de fancoillere dahil ediyorum. Fancoillerin tümden kapatılması ya da 7/24 çalıştırılması şeklinde iki temel görüş söz konusu. Cihazların kapatılması durumunda nem ve termal stres gibi faktörler sebebiyle hastalığın bulaşması için uygun zemin hazırlanabileceğinden, sistemin hiç kapatılmaması fikri üzerinde daha çok duruluyor. Konu ile ilgili ASHRAE, REHVA gibi otoritelerin çalışmaları var. Yine de kapalı mekanlarda teması minimuma indirmek, maske kullanmak, kişisel temizliğimize özen göstermek gibi tedbirler her türlü sistemden çok daha etkili tedbirlerdir, bunu unutmamak gerekir.”
 
Turgay Yay: “Konutlarda, iş yerlerinden önemli olan filtrasyon sistemi”
 
Bipolar İonizasyon, UV sistemler gibi alternatifler için oluşturulmuş normlar bulunmadığının altını çizen Ferah, el yordamıyla yapılan sistemlerin insan sağlığı üzerinde ciddi negatif etkilerinin olabileceğine dikkat çekti. Turgay Yay da konuya ilişkin, işin ehli olmayanlarca beyan edilen görüşlere itibar edilmemesi gerektiğini belirtti. Turgay Yay, TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın da 50’yi aşkın uzman ile bir teknik kurul oluşturarak mevcut binalar, yeni tasarımlar, işletme, bakım gibi konularda yeni bir çalışma yaptığını ve bu çalışmanın önümüzdeki günlerde yayınlanacağını söyledi. Ayrıca bu çalışmanın T.C. Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu’na da sunularak bu alanda sağlıklı bir kılavuz olacağını belirtti.
 
Turgay Yay, Daikin ürünlerinde kullanılan filtreler ve Ar-Ge çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Konutlarda, iş yerlerinde önemli olan filtrasyon sistemi ama öncelikle enfekte kişiler evlerinde ya da hastanelerde izole edilmeli. Evlerde mümkün olduğunca 2-3 saatte bir 10’ar dakika pencereler açılarak havalandırma yapılmalı. Daikin Ar-Ge ekibi, uzun yıllardır satış ekibimiz aracılığıyla bizlere gelen müşteri taleplerini ve geri bildirimlerini baz alarak ileri teknolojilerle sürekli çözüm üretiyor ve geliştirmeler yapıyor. Örneğin; evlerdeki Daikin cihazlarında 2 kademeli filtremiz var. Bunlar titanyum apatit ve flash stream teknolojileri. Oldukça gelişmiş filtrasyon prosesi sayesinde havayla taşınan yüzde 99’a varan virüs, bakteri, mantar, küf gibi askıdaki partikülleri tutuyor ve gideriyorlar. Flash stream teknolojisi, evde ve ofislerde kullandığımız hava temizleme cihazlarımızda yaygın olarak kullandığımız filtre kademesi. Virüsler ona yönleniyor, o da hapsediyor. Ürünlerimizde akıllı göz sistemlerimiz var. Bu sistem ile oda içerisindeki hava dağılımı insanların üzerine üflenmiyor; insanların üzerinden dolaylı olarak geçiyor. Daha konforlu bir hava ile klimatize edilmiş oluyorlar. Varlık sensörümüz, içeride kimse yoksa klimayı standby konumunda çalıştırıyor. Nem konusunda Ururu Sarara klimalarımız çok gelişmiş. Dünyada hava temizleme teknolojisi ile taze hava seçeneğini bir arada sunabilen tek klima. Cihaz hem taze hava veriyor hem de oda içinde virüs seyreltisini azaltıyor. Bu özellikler birçok ticari klimamızda da var. Elbette pandemi süreciyle birlikte hem cihazlar hem sistemler yeni teknolojilerle geliştirilecektir. Biz Daikin olarak ürün gamı çok geniş olan markalardan biriyiz. Bu anlamda Ar-Ge’miz sektöre de yön verecek geliştirmeler yapmaya devam edecek.”
 
Burak Rıza toraman: “Kullanılan cihazların düzenli bakımlarının yapılması çok önemli.”
 
Söyleşinin bir diğer konuğu olan Burak Rıza Toraman, kapalı mekanlarda kullanılan cihazların düzenli bakımlarının yapılması gerektiğinin önemine dikkat çekti. Arıza yaşanmadan sistem için önlemler alınmasını sağlayan kestirimci bakımın önemini hatırlatan Toraman, bakımsız cihazların COVID-19 virüsünün yanı sıra pek çok farklı bakteri ya da virüsü de ortama verebileceğini belirtti ve şöyle devam etti: “Cihazların AVM gibi toplu alanlarda tamamen kapatılması büyük sorun yaratır. Nem artar, buna termal stres ve temas da eklendiğinde virüs ve bakterilerin en çok sevdiği ortam yaratılmış olur. Bakımları yapılmış sistemlerin çalıştığı, kişisel temizliğe ve minimum temasa özen gösterilen, sosyal mesafenin korunduğu ve maske kullanılan ortamlarda virüsün bulaşma ihtimali oldukça düşüktür.”
 
Hasan Önder: “Sistemlerin tek başına hastalığın bulaştırıcısı olarak sorumlu tutulması doğru değil.”
 
Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder ise toplantıda şöyle konuştu: “Pandemi ile ilgili düzeltilmesi gereken önemli bir yanlış var. Virüs, yoğun olarak hava yolu ile değil temas yoluyla bulaşıyor. Virüs, ortalama 2 metreye kadar etkin. 3 metrede bağışıklık sistemini etkileyecek yetkinlikte bulunmuyor. Bu 4 metreye geçince daha da düşüyor. Örneğin; 1,5 metrede 1,5 milyon partikül varsa 2 metrede 15 bine düşüyor ve azalarak gidiyor. Bağışıklık sistemi virüsü yenebilecek seviyede oluyor. İnsanlar AVM’ye bir virüslü kişi girdi, hapşırdı ve tüm AVM virüs kaptı diye düşünüyor! Böyle bir durum olamaz zaten. Çünkü belli yoğunlukta olması lazım. Siz 2 metrekaredeki virüsü 20 bin metrekareye yayarsanız zaten etkisiz hale gelir. Örneğin; Japonya’da 8 vaka çıkıyor. Böyle bir durum olsa herhangi bir klimatize ortama girdiklerinde bu 8 kişi 8 milyona yayardı. Virüsü yenen ülkeler hiçbir şekilde klima kullanımından vazgeçmedi, AVM’ler dahi açık kaldı. Yani sosyal mesafenin korunması mühim. Konunun merkezine havalandırma-klima sistemlerinin oturtulması, bakış açımızın doğru olmadığına işaret ediyor.”
 
“Kullanılan sistemlerin filtrasyon özellikleri, düzenli bakımları yapılırsa sağladıkları avantajlar var. Bu sistemlerin tek başına hastalığın bulaştırıcısı olarak sorumlu tutulması doğru değil” diyen Hasan Önder, tüm cihazların kapatılmasının dünyada bu alanda uzman hiçbir otorite tarafından önerilmediğine dikkat çekti. Önder sözlerine şöyle devam etti: “Tüm sistemlerin kapatılması halinde bile hava hareketi durdurulamaz.  AVM’ler kapalı ortamlardır ve elbette riskli alanlardır. Bu durumda ihtiyaç harici AVM’lere gidilmemesi, gitmek zorunda iseniz gerekli önlemlerin alınması şart. Asansörlerin kullanılmaması, katlardaki tuvaletlerin ana kapılarının kaldırılması, sabunluk, musluk, aydınlatma gibi ürünlerin fotoselli tercih edilmesi ve maske kullanımı gibi tedbirler çok faydalı olacaktır. Klima nem oranını dengeler, havayı da temizler. Temiz hava bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemlidir. Özetle, klima sağlıktır. Havalandırma konusunda zaten Türkiye’de yapılan işler dünya normlarına uygun ve çok kaliteli işlerdir. Bu nedenle havalandırma sistemlerinin tek başına pandemi ile doğrudan bulaştırıcı olarak ilişkilendirilmesi ve polemik konusu yapılması yanlıştır.”
 
Pandemi günlerinde en çok merak edilen konulardan biri olan klima kullanımı hakkında Bünyamin Sürmeli moderatörlüğünde gerçekleşen keyifli söyleşinin tamamını Daikin Türkiye YouTube kanalından izleyebilirsiniz.
 
 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-