Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin tasarladığı enerji verimli “ReYard Evi” Projesi 3-4 Mayıs 2019 tarihleri arasında düzenlenen Türkiye İnovasyon Etkinlikleri kapsamında ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği’nin (İSİB) destek verdiği “Solar Decathlon Team Bosphorus” projesi kapsamında gerçekleştirilen ReYard Evi projesi, İnovasyon Haftası etkinliğinde bir stand ile tanıtıldı. Ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile karşılanan Proje, eylül ayında gerçekleştirilecek Solar Decathlon yarışmasının Afrika ayağında da Türkiye adına yarışacak. Solar Decathlon, Amerikan Enerji Bakanlığı’nın (DOE) ilk defa 2002 yılında düzenlediği sürdürülebilir, ekolojik ve tükettiği enerjiyi üretebilen konutların tasarımlarının yarıştığı, öğrencilere yönelik bir yarışma. Projede, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinin Mimarlık, Makine, Çevre, Elektrik, Endüstri, İnşaat Mühendislikleri, Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı bölümlerinden lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri yer alıyor.
Solar Decathlon Türkiye ekibinin koordinatörlerinden Esra Kıygın, Solar Decathlon’un dünyanın en büyük sürdürülebilir konut yarışması olduğunu belirterek şunları söyledi: “Solar Dechatlon için Türkiye’nin daha önce dört kez girişimi olmuş fakat farklı sebepler –genellikle de sponsor bulunamaması- sonucu maalesef bu girişimler sonuçsuz kalmış. Biz, beşinci ekibiz ve bu kez başarmak istiyoruz. Ekibimiz, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri ile akademisyenlerinden, destek veren kıymetli mentörlerimiz ve sponsorlarımızdan oluşuyor. İlk başvurumuzu Mart 2018’de yaptık. Nisan ayında ilk 20’ye seçildik. Ekim 2018 ve Ocak 2019 tarihlerinde Fas’ta iki çalıştay düzenlendi; onlara katıldık. Mayıs ayında Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde “ReYard Evi” projemizi inşa edeceğiz. Daha sonra da Fas’ta Solar Decathlon Köyü’nde evimizi kuracağız. Destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz.”
ReYard Evi Nedir?
Türkiye’yi temsil edecek tek takım olan Team Bosphorus, Fas’ın, Mardin, Antakya ve Şanlıurfa illerinin konut tipolojisine ait yerel malzemelerden biri olan toprağı bugünün yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla bir araya getirerek, özelde Fas’a, genelde ise Afrika kıtasına yeni, yerel, ekonomik, ekolojik ve sürdürülebilir bir konut projesi önermeyi hedefliyor. Reyard Evi’nin çok önemli bir diğer yenilikçi yönü de mikro yosunların kullanıldığı biyolojik atık arıtma sistemleriyle kendi atığını arıtacak, bu atığını peyzajında kullanılmak üzere gübreye dönüştürecek olması. ReYard Evi bir orman gibi havadan CO2 alıp O2 üretme kabiliyetinde olan yosun havuzuyla atık suyun sulama suyu olarak yeniden kullanımını sağlamayı, projenin karbon ve su ayak izini en aza indirmeyi hedefliyor. Bunların yanısıra fotovoltaik ve güneş panelleri, havadan suya ısı pompası, doğal havalandırma ve faz değiştiren malzemeler gibi günümüzün en yeni teknolojilerinin kullanımıyla enerji verimliliğinin en yüksek seviyeye çıkarılması bekleniyor.